logo

Motorky se vrací na silnice

Jihomoravský kraj - 23.3.2022

Dne 20. 3. 2022 dopoledne vyslalo operační středisko ZZS JMK ke kolizi motocyklu a dodávky u Mikulčic na Hodonínsku leteckou záchrannou službu, pozemní lékařskou posádku a inspektora provozu.

Zdravotníci resuscitovali řidiče motorky, přes veškerou jejich snahu se však pacientovy životní funkce obnovit nepodařilo. Muž podlehl vážným zraněním.

Odpoledne jsme pak měli v péči dalšího motorkáře, který se srazil s osobním vozem v brněnských Židenicích. Jeho zranění byla tentokrát naštěstí lehká, po ošetření jsme jej s poraněnou dolní končetinou převezli do nemocnice.

Jaro začalo a slunečné počasí přilákalo na silnice i řidiče jednostopých vozidel. Je potřeba s tím počítat. Všichni účastníci provozu by měli být v prvé řadě ohleduplní, měli by dodržovat pravidla a dbát o bezpečnost svoji i těch ostatních.

Obecně lze říct, že pokud jde o zranění motorkářů, pak jejich závažnost záleží na různých okolnostech. Důležitým faktorem je samozřejmě rychlost. Ale velkou roli hraje také to, zda motorkář narazí do nějaké překážky, například do stromu, sloupu, svodidel či jiného dopravního prostředku. Platí však, že zranění jsou to nezřídka těžká až smrtelná. K řidičům motorek poměrně často posíláme vrtulník, už to samo o sobě poukazuje na vážnost události.

Většinou jde o poranění hrudníku, dolních a horních končetin, velké je i riziko poranění páteře. Hrozí také poranění hlavy, ale v případě motorkářů není zase tak časté, protože hlavu mají chráněnou přilbou. Je potřeba zdůraznit, že motorkář je ve srovnání s řidičem auta zcela nechráněný. Přitom rychlostí jede často stejnou, ne-li vyšší.

Přilby, kvalitní oděv a chrániče páteře mohou předejít zbytečným úrazům nebo snížit jejich vážnost.
3_99 2_94 1_106

Tiskové oddělení ZZS JMK