logo

Muž se zranil po pádu ze skály v údolí řeky Moravice na Opavsku

Moravskoslezský kraj - 23.3.2022

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v úterý 22. března odpoledne u zraněného muže v obtížném terénu řeky Moravice na Opavsku.

Informaci o události přijali operátoři krátce po třinácté hodině. Na místo vyjel tým rychlé zdravotnické pomoci z výjezdové základy ve Vítkově, vzlétl vrtulník LZS Ostrava a o součinnost byli požádáni hasiči.

Pětasedmdesátiletý muž se pohyboval po turistické značce vedoucí údolím. Poblíž obce Lhotka uklouzl v částečně skalnatém a vlhkém terénu, následně spadl z výšky asi sedmi metrů. Záchranáři naložili krční límec, uložili jej do vakuové matrace, zajistili žilní vstup a zahájili aplikaci léků, stejně jako infusních roztoků, podali také kyslík. Prvotní vyšetření ukazovalo na poranění páteře a zlomeninu klíční kosti. Pacient byl však při vědomí a komunikoval.

Za pomoci hasičů byl muž transportován k vrtulníku, který přistál ve vzdálenosti asi tří set metrů od místa události. Jeho posádka následně zajistila šetrnou přepravu zraněného do traumatologického centra ostravské Fakultní nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK