logo

V Gruzii se rodí první oficiální horská záchranná služba a čeští horští záchranáři jsou u toho

Svět - 5.4.2022

Možná někoho překvapí, že pohoří Kavkaz mezi Černým a Kaspickým mořem dlouhé 1100 km a široké 160 km ještě před pár lety systematicky organizovanou horskou službu nemělo.

Teprve před nedávnem se gruzínští horští vůdcové, dobrovolníci a záchranáři ze 112 začali organizovat a cvičit. Do hor tam totiž míří stále více návštěvníků. I proto vznikl projekt „Výměna odborných zkušeností s cílem zlepšení struktury horské služby v Gruzii“, který ve spolupráci se Slovenskem, Českem a Gruzií koordinuje polská organizace ICAD. Naposledy školili tři čeští záchranáři v severozápadní Gruzii v oblasti Mestia své gruzínské kolegy skalní záchranu včetně například technik slaňování s prusíkem i bez, záchranu turistů uvízlých na lanovce nebo základy topografie s tréninkem dohledání, ošetření a transportu zraněných.

Na závěr svého týdenního pobytu pak ve zbytcích nedokončené stavby cvičili vyproštění lidí z trosek domu pomocí lanových technik. „Součástí grantu, který organizuje polská Fundacja ICAD , je také dodávka materiálního vybavení, které bylo u gruzínských horských záchranářů doposud velmi střídmé. Věříme, že jak metodická, tak materiální podpora pomůže v budoucnosti ke zvýšení bezpečnosti návštěvníků Kavkazu,“ říká hlavní metodik Horské služby Pavel Horký, který se školení také zúčastnil a pořídil tyhle parádní fotky. Jestli vás zajímají podrobnosti, mrkněte sem.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR