logo

Věda a výzkum na karlovarské záchrance

Karlovarský kraj - 10.5.2022

Naším cílem je poskytovat nejen kvalitní a bezpečnou péči, za použití moderního vybavení, ale zejména udržovat naše zaměstnance na vysoce odborné úrovni a zároveň jim poskytovat prostor pro rozvoj na záchrance, která flexibilně reaguje na vývojové trendy.

Máme tým, který má zájem hledat nové cesty, jak poskytovat přednemocniční péči a pomáhat svým pacientům co nejlépe, co nejefektněji a co nejrychleji.

Ve chvíli, kdy jsme cítili, že jsou všechny procesy nezbytné pro bezproblémový chod záchranné služby zavedeny a zažity, rozhodli jsme se posunout záchrannou službu v Karlovarském kraji zase o stupeň výše. V naší práci totiž byly stále limity, které neumožnovaly dělat naši práci v souladu s moderními technologiemi nebo jsme naráželi na omezení ve smyslu zastaralé legislativy. Viděli jsme velký potenciál jak v našich zaměstnancích, tak v dostupnosti technologií, které bychom mohli pro svou práci využívat. A to byl ten moment, kdy jsme začali na přelomu let 2016 a 2017 hledat cestu, jak rozšířit naše možnosti. Museli jsme se na některé zaběhlé postupy dívat z jiné perspektivy. V té době jsme si začali zahrávat s myšlenou telemedicíny v podobě přenosu obrazu mezi zdravotnickými záchranáři na místě zásahu a lékařem ZZS KVK.

Telemedicína – Audiovizuální konzultace byla naším prvním projektem, na kterém jsme krok vpřed hodlali vyzkoušet. V roce 2019 jsme realizovali rozsáhlou studii. Hlavním cílem bylo vyhodnotit efekt audiovizuální konzultace s lékařem u pacientů bez nutnosti převozu do nemocnice, tedy které bylo vhodné ponechat na místě. V podstatě jsme již zavedené telefonické konzultace mezi záchranáři na místě a lékařem na základně rozšířili o možnost obrazového přenosu. Výsledkem byla vysoká míra spokojenosti mezi pacienty a lékaři měli mnohem větší pocit jistoty ve svých rozhodnutích na dálku. Pochopili jsme, co přenos živého videa z místa zásahu obnáší a ve kterých situacích je videokonzultace výhodná. To, co ale studie zejména přinesla, byl obrovský pokrok ve vyžití technologií a přenosu dat. Studie byla opublikována v časopise Prehospital and Disaster Medicine v prosinci roku 2020.

V roce 2020 jsme spolupracovali s aplikací Záchranka, za podpory nadace Vodafone, na testování přenosu obrazu z místa tísňového volání na dispečink a jako první záchranka jsme tuto technologii začali využívat v „ostrém“ provozu. Operátoři tísňové linky 155 Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje začali používat přenos obrazu z místa tísňového volání při komunikaci s volajícím. Kromě toho videopřenos používáme k dokreslení a upřesnění situace na místě zásahu ve chvíli, kdy už je pacientovi první pomoc poskytnuta telefonickou instruktáží a je čas věnovat se větším detailům. Příkladem praktického využití je vizualizace zranění pacienta nebo ověření stavu vědomí či dýchání u vážných stavů nebo dokonce přesnější instrukce od operátora při oživovacích pokusech a stlačování hrudníku. Navíc možnost využití 5G sítě zvýší kvalitu obrazu natolik, že můžeme sledovat řadu detailů. I zde jsme objevili mnohem větší potenciál, než bylo původně záměrem. A rozhodně hodláme toto téma dále rozvíjet.

Bohužel nám tenhle rozjetý vlak přibrzdil Covid a naše činnost na poli vědy a výzkumu se musela odsunout. Na druhou stranu ale doba covidová naučila online životu většinu společnosti, takže naše již vyzkoušené a bezpečné projekty mohli být zařazeny do každodenní praxe a v očích veřejnosti už nešlo o žádnou velkou scifi.

Na konci roku 2021 jsme se rozhodli, že se do vědecké a výzkumné činnosti opět pustíme naplno. Poskládali jsme již stabilní tým, který se vědeckým činnostem a projektů věnuje. Prvním projektem bylo další rozšíření kompetencí záchranářů, které zapadá do strategie posílení a rozšíření odborné úrovně zdravotnických záchranářů (http://modrahvezdazivota.cz/2022/04/27/karlovarska-zzs-bude-mit-prvni-superzachranare/). Jednalo se právě o podání sufentanilu zdravotnickým záchranářem pacientovi po úrazu, o kterém jsme se zmiňovali v předchozích zprávách (http://modrahvezdazivota.cz/2022/04/20/zzs-karlovarskeho-kraje-navyseni-kompetenci-zdravotnickeho-zachranare-pri-lecbe-bolesti-u-pacientu-s-urazy/).

Plánů na další vědecko-výzkumnou činnost je nyní několik. A týkají se opět telemedicíny rozšíření a edukace veřejnosti ohledně možnosti přenášení i obrazu na zdravotnické operační středisko při tísňovém volání, rozšíření kompetencí zdravotnických záchranářů a efektivní pomoci pacientům v přednemocniční péči bez nutné přítomnosti lékaře i využití dalších zdravotnických prostředků.

ZZS KVK