logo

Kynologové Horské služby plně připraveni na letní sezónu

ČR - 22.5.2022

Kynologická brigáda Horské služby ČR hlásí, že jak psovodi, tak jejich skvěle vycvičení chlupatí kolegové, jsou plně připraveni na letní sezónu a eventuální pátrací akce.

V současnosti má brigáda ve všech horských oblastech s výjimkou Beskyd 21 psů včetně štěňat ve výcviku. A ten je náročný jak pro pejsky, tak pro jejich psovody. „Když jsem na podzim roku 2020 vyjádřil v jednom rozhovoru doufání, že budeme mít brzo psů 15, zdaleka jsem netušil, že jen rok a půl nato přesáhneme dvacítku. Vzhledem k tomu, že jejich využití rok od roku stoupá, to je jedině dobře,“ komentoval situaci Jan Hepnar, psovod Horské služby Orlické hory s tím, že pátrání ve volném terénu je větší část běžné roční činnosti.

Výcvikem procházejí nejen psi. Členové kynologické brigády HS často spolupracují s PČR, Hasičským záchranným sborem, Městskou policií Praha či se zahraničními kynologickými brigádami. Psovodi například absolvovali kurz v rámci programu Animal Training Academy (ATA). Ve třech třídenních setkání se podrobili výcviku zkušeného psovoda a cvičitele Jiřího Ščučky. „Naučili jsme se několik moderních metod, jak naše psí kolegy a kamarády cvičit ještě lépe. A vše to pak v letních měsících zúročíme především při pátracích akcích, ve kterých máme opravdu výborné výsledky,“ uvedl Pavel Smejkal, šéfpsovod Horské služby. Připomněl tím nedávný úspěch Jan Hepnara a jeho psa Casiho při pátrání po pohřešovaném seniorovi v okolí Hradce Králové.

Více p práci psovoda HS při pátrání na https://www.horskasluzba.cz/cz/horska-sluzba/kynologie/aktuality-z-kynologie/3096-chlupati-zachranari-128062

Doba se ale posouvá a je potřeba s ní držet krok, ideálně být o krok napřed. Horská služba spolupracovala s Policií ČR a ČZU na projektu „Pátrač“, který má za úkol zvýšení efektivnosti pátrání po pohřešovaných lidech nejen pomocí psů, ale i ostatních sil a prostředků. „Jde o to využít kromě našich psů i moderní technologie. Ještě nedávno to vypadalo, že se zapojením GPS navigace možnosti vyčerpaly, ale tento projekt dává šance na výrazné zefektivnění práce našich záchranářů a jejich svěřenců,“ přiblížil novinky René Mašín, náčelník Horské služby ČR.

Více o projektu na https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/8591/technika-a-psi-si-rozumi/

 

 

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR