logo

Výroční zpráva jihočeské záchranky za rok 2021

Jihočeský kraj - 31.5.2022

Rok 2021 byl stejně, jako rok předchozí, významně poznamenán dalšími vlnami pandemie COVID 19. Zdravotnická záchranná služba se mimo standardní výjezdovou činnost pochopitelně podílela i na řešení jejích dopadů.

To se odrazilo v oblasti poskytování přednemocniční neodkladné péče, kdy se výjezdové posádky i nadále trvale pohybovaly v nejistém prostředí možné infekce, nebo řešily výjezdy k pacientům s potvrzenou infekcí covid a zhoršení jejich stavu. To kladlo vysoké nároky na používání ochranných prostředků a pomůcek, ale i na správné směřování pacienta, jeho umístění v lůžkovém zařízení, pravidelné testování a další opatření. Samozřejmě bylo nutno trvale posilovat vybavenost záchranářů ochrannými prostředky, ale i speciálním vybavení pro dezinfekci budov a vozidel. Řešení problematiky covid posílilo i nutnou spolupráci se zdravotnickými zařízeními v kraji, a především složkami IZS a krizovým štábem Jihočeského kraje.

Byly vypracovány nové mechanismy spolupráce, komunikace i postupů pro zasahující posádky. Pracovníci ZZS se podíleli i na práci očkovacích center a testování zaměstnanců, pacientů a obyvatel jednotlivých oblastí. Velké množství COVID 19 pozitivních pacientů nekomplikovalo práci jen zasahující posádkám, ale kladlo velké nároky i na efektivní práci zdravotnického operačního střediska. Je však třeba konstatovat, že přesto, že zdánlivě dominovala zdravotním problémům populace pandemie COVID 19, rozhodně nedošlo k významnému poklesu počtu pacientů s akutním koronárním syndromem, cévními mozkovými příhodami, traumaty, zástavou oběhu a dalšími standardními zdravotními problémy, které bylo samozřejmě nutno řešit stejně akutně a bez chyby, jako by covid neexistoval.

Pandemie COVID 19 nepoznamenala jen práci medicínskou, ale pochopitelně se odrazila významně i v navýšení osobních nákladů, nákladech na materiální zajištění a provoz v řádech milionů korun. Tyto neočekávané náklady dopadly v důsledku na našeho zřizovatele, neboť nebylo možné je v celé šíři kompenzovat z jiných zdrojů.

Zaměstnanci ZZS JčK, a to jak členové výjezdových skupin, tak i členové Pracovní skupiny pro řešení následků mimořádných událostí se v průběhu kalendářního roku 2021 zúčastnili přes řadu omezení a mimořádných opatření řady vzdělávacích akcí a kongresů ať už prezenčně nebo on-line, dokonce se nakonec podařilo realizovat Kurz bezpečné jízdy pro řidiče záchranných složek. I v tomto roce se podařilo dále rozšiřovat síť First responderů z řad spolupracujících složek integrovaného záchranného systému, včetně pravidelných školení.

I přes důraz na řešení problematiky COVID 19 ZZS JčK nadále díky vynikající spolupráci s Jihočeským krajem pokračovala v obměně vozového parku a přístrojové vybavenosti jak pro pozemní posádky, tak pro leteckou záchrannou službu. Velký důraz byl kladen i na obměnu a rozvoj informačních a komunikačních technologií a jejich bezpečnost. Byl zaveden nový systém operačního řízení, vyplňování zdravotnické dokumentace, datové přenosy mezi posádkami, operačním střediskem a krajskými nemocnicemi, nebo lokalizace vrtulníku LZS sdílená v celé ČR.

Nedílnou součástí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje je letecká záchranná služba. Středisko letecké záchranné služby poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou péči pro spádovou oblast Jihočeského kraje, zasahuje však na vyžádání i v přilehlých regionech.

Od 1. ledna 2021 se na základě veřejné zakázky Ministerstva zdravotnictví ČR novým provozovatelem vrtulníku stala do roku 2028 společnost DSA a.s. Odborný zdravotnický personál, zdravotnické vybavení a přístrojovou techniku zabezpečuje Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje. Vrtulník LZS byl roce 2021 vyslán celkem k téměř 700 událostem.

Samozřejmě ZZS JčK pokračovala v dalším rozvoji a zlepšování své činnosti Došlo k posílení počtu posádek na výjezdových základnách, t započaly práce na projektové přípravě čtyř nových výjezdových základen v různých oblastech kraje. V květnu byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce výjezdové základny v Českém Krumlově, kterou financoval Jihočeský kraj částkou 15 miliónů korun a dalších 1,5 miliónu uhradila Nemocnice Český Krumlov a.s. V létě 2021 byl zahájen provoz zcela nové základny ve Veselí nad Lužnicí, která byla vybudována soukromým investorem s obrovskou podporou města Veselí nad Lužnicí.

Celkem realizovala Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje v roce 2021 investice ve výši 81,5 milionu Kč.

I konec roku se nesl v duchu doznívající pandemie COVID 19, mimořádných opatření a zvláštního režimu. Doufám, že v rocenásledujícím už nedojde k novým nebezpečným mutacím viru a dalším vlnám nákazy COVID 19 a navzdory vývoji válečného konfliktu na Ukrajině budeme se moci opět soustředit na svoji práci a rozvoj.

Na závěr musím a chci poděkovat všem zaměstnancům ZZS JčK za jejich nasazení a zvládání nestandardních situací a problémů, které doba přináší a ujistit je, že si jejich práce nesmírně vážím. Děkuji též kolegům ze složek Integrovaného záchranného systému za spolupráci a vzájemnou podporu i kolegům a zaměstnancům z nemocnic a zdravotnických zařízení Jihočeského kraje. Nemalý dík patří Jihočeskému kraji a pracovníkům všech spolupracujících odborů a jmenovitě hejtmanovi Jihočeského kraje Martinu Kubovi, neboť vždy našel smysluplné a praktické řešení i zdánlivě neřešitelných problémů.

MUDr. Marek Slabý, MBA, LL.M
ředitel ZZS Jihočeského kraje

PDF: Výroční zpráva za rok 2021 (5,21 MB)

 

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje