logo

Zkoušky Letní školy Horské služby letos splnilo 25 adeptů

Kraj Vysočina - 21.6.2022

„Pokud budou adepti na horské záchranáře vypadat jako ti letošní na Letní škole Horské služby, nemusíme se o budoucnost horské záchranařiny v Česku obávat,“, to jsou slova hlavního metodika Horské služby Pavla Horkého po zkouškách čekatelů na členství v Horské službě.

Na první fotce jsou budoucí horští záchranáři po fyzických testech. V lokalitě Milovy na Vysočině proběhlo během druhé červnové soboty 6 různých zkoušek: topografie, zdravověda, horolezectví, technika záchranných prací, organizace záchranných prací a orientace v organizaci Horské služby.

Do zkoušek postoupilo 25 z 26 čekatelů. Jeden vypadl hned na začátku, když nesplnil fyzickou prověrku spočívající v běhu terénem na vzdálenost 10 kilometrů s časovým limitem 55 minut. Ze všech 25 čekatelů neudělali dva zkoušku z techniky záchranných prací, jeden z horolezectví a jeden z topografie. „V postupu do zimní části to ale žádný velký problém není. Na opravu by nebyl čekatel připuštěn při nesplnění tří a více zkoušek. Takto budou mít borci šanci si nesplněné zkoušky opravit hned v první den zimní školy. Pokud uspějí, budou pokračovat dál a po týdnu zimních testů se mohou stát plnohodnotnými členy organizace,“ vysvětluje Pavel Horký. Všem chlapíkům gratulujeme a v zimě jim v Krkonoších na Dvoračkách budeme držet palce. Horám zdar.
letni-skola2022-milovy1letni-skola2022-milovy3 letni-skola2022-milovy2

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR