logo

AMOK 2022: Na Viktorce řádili střelci a fotbaloví chuligáni

Plzeňský kraj - 24.6.2022

Fotbalový zápas. Vyhrocená atmosféra. Potyčka. Dva fotbaloví chuligáni vytahují střelné zbraně a pálí do lidí… Takový byl námět taktického cvičení AMOK 2022.

Na policisty, zdravotnické záchranáře, strážníky městské policie, hasiče a vojáky čekal v Doosan Aréně simulovaný útok aktivních střelců. Úkolem všech složek IZS bylo nejen eliminovat pachatele, ale také evakuovat návštěvníky stadionu, chránit je od hrozícího nebezpečí a poskytnout jim zdravotnickou i psychosociální pomoc.

Zdravotnická záchranná služba měla prvotně na místě jednu výjezdovou skupinu, tak jak tomu bývá běžně při fotbalových zápasech. Ta se okamžitě musela po útoku střelce dle pokynů policistů stáhnout do bezpečného prostoru a informovala zdravotnické operační středisko o neštěstí s potenciálem hromadného postižení osob.

Na místo okamžitě vyrazily další výjezdové skupiny – dvě RV s lékařem, sedm RZP, inspektor provozu a dvě speciální vozidla pro HPO. Jak průběžně policisté vyváděli a vynášeli zraněné, probíhalo třídění, ošetřování a odsun raněných do nemocnic.

Policisté v rámci cvičení prováděli i třídění zraněných osob metodou START – Snadné Třídění A Rychlá Terapie – laické třídění zraněných osob a stanovení priority jejich odsunu v případech, kdy je počet zasažených osob ve výrazném nepoměru k počtu záchranářů, a také tam, kde je z bezpečnostních důvodů vyloučena okamžitá přítomnost zdravotníků. Zraněné následně policisté evakuovali na bezpečné místo, kde je předali zdravotníkům.

Zároveň došlo k vyzkoušení mnoha nejmodernějších technologií, například monitoring situace pomocí dronů, 3D model stadionu nebo simulátor evakuace davu v případě krizového scénáře.

Cvičení se zúčastnilo přibližně šest set figurantů a více než dvě stovky zasahujících z řad složek integrovaného záchranného systému. Součástí cvičení byla i zkouška připravenosti svolání krizového štábu ORP Plzeň.

Během cvičení zazněly i nejrůznější provokace, kdy někteří ze cvičících provolávali hesla jako „policejní stát“, „horší než v roce 1989“, „pusťte nás domů“, „zadržujete nevinné“ a podobně. Postiženým byl k dispozici také SPIS tým ZZS PK s psychosociální pomocí.

Zdravotničtí záchranáři si tak procvičili další z krizových scénářů a součinnost s ostatními složkami IZS.

Text a foto: Vítězslav Sladký, ZZS PK