logo

Záchrana mužů po tonutí na Karvinsku a Opavsku

Moravskoslezský kraj - 27.6.2022

Záchranáři ZZS MSK zasahovali v pátek 24. června odpoledne u případu tonutí na Karvinsku. O dva dny později pak i na Opavsku.

Operační středisko bylo o události v obci Horní Těrlicko informováno po půl druhé. K zásahu byla vyslána posádka rychlé lékařské pomoci z Havířova.

Třiapadesátiletý muž měl být podle informací svědků pod hladinou Těrlické přehrady pět až deset minut, než byl vytažen z vody. V okamžiku příjezdu týmu ZZS nejevil žádné známky života a první pomoc mu poskytovali laičtí zachránci spolu s policisty. Posádka dále pokračovala ve snaze o záchranu rozšířenou resuscitací. Ani odborná přednemocniční neodkladná péče však nevedla k obnovení krevního oběhu a zasahující lékařka byla nakonec nucena konstatovat smrt postiženého.

K pátému zásahu souvisejícímu s tonutím během týdne spěchali v neděli 26. června dopoledne záchranáři ZZS MSK. Po jedenácté hodině bylo nahlášeno tonutí muže na koupališti v Píšti na Opavsku. Pro nedostupnost okolních pozemních posádek, které v té době právě zasahovaly u jiných událostí, byl na pomoc vyslán ostravský vrtulník letecké záchranné služby.

Šedesátiletý muž byl po tonutí vytažen na břeh ještě před příletem záchranářů a první pomoc mu začali poskytovat přítomní plavčíci. U postiženého došlo k selhání dýchání a jeho stav byl život ohrožující. Zasahující lékař mu zajistil dýchací cesty, podal potřebné léky a posádka provedla další nutná opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče. Poté byl pacient leteckou cestou transportován do zdravotnického zařízení a předán na urgentním příjmu ostravské Fakultní nemocnice.
IMG_4498IMG_1520
Zdravotnická záchranná služba zasahovala v Moravskoslezském kraji jen během posledního týdne u dalších dvou případů tonutí, respektive utonutí. Na místě je proto varování před přeceňováním vlastních sil při plavání, stejně jako před rizikem nedostatečného dozoru nad malými dětmi v blízkosti vodních ploch a bazénů. Velkým nebezpečím je při koupání a plavání také ovlivnění alkoholem.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK