logo

ZZS JMK: Evidujeme výrazný nárůst alergických reakcí po bodnutí hmyzem

Jihomoravský kraj - 21.7.2022

Ilustrační fotka působí idylicky, ale… včelí, vosí či sršní žihadlo může být i velmi nebezpečné.

S letním obdobím vždy přibude alergických reakcí po bodnutí hmyzem, v těchto dnech však vnímáme poměrně výrazný nárůst ve srovnání s rokem 2021. Pokud jsme loni evidovali od začátku prázdnin do půlky července přibližně tři desítky těchto výjezdů, pak letos jich máme za stejné období sedm desítek.

Na co je tedy třeba dát si pozor? Vosy a včely lákají sladké nápoje, taky jídlo všeobecně. Vyhledávají i mokrá či mastná těla. A také je nutné dávat pozor při chození bosky po trávě.

To je prevence… tedy ideální stav, kdy k bodnutí vůbec nedojde. Ale co když se to stane? Jak postupovat dál?

Pokud jde o štípnutí, které se projevuje pouze lokálně, tedy například malý otok na ruce, pak doporučujeme chlazení místa a je-li to možné, užití léků proti alergii (jsou to tzv. antihistaminika).

Pokud však dojde i k systémové rekci, tzv. anafylaktickému šoku, který se může projevit svěděním celého těla, slabostí, pocitem na omdlení nebo poruchou vědomí, pak jde o stav, kdy je třeba volat odbornou pomoc. Stejně tak je nutné kontaktovat tísňovou linku, jde-li o bodnutí do oblasti obličeje či krku, postižené místo začne otékat a dostaví se dýchací potíže, v takové situaci mohou být ohroženy životní funkce a může dojít i k úmrtí.

Co dělat v případě, kdy je dotyčný pobodaný alergik a ví o tom?

Pak by měl být vybaven tzv. autoinjektorem s adrenalinem, je nutné jej ihned aplikovat.

A ještě jedna důležitá věc: alergickou reakci může mít člověk kdykoliv v životě, tedy i v případě, že ji nikdy dříve neměl. Takže bodnutí hmyzem raději nepodceňovat…

Tiskové oddělení ZZS JMK