logo

Děti se v Plzni učily resuscitovat společně s hejtmanem Rudolfem Špotákem

Plzeňský kraj - 15.10.2022

16. říjen se už tradičně stává Světovým dnem záchrany života. Jelikož letos termín připadl na neděli, žáci několika škol navštívili Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK už 14. října. Podpořit je přišel i hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který nakonec také odhodil sako a resuscitaci si sám vyzkoušel.

„Věřím a pevně doufám, že tuto svou znalost nebudete potřebovat. Nikdo se nechce setkat se zástavou oběhu u blízkého člověka. Pokud by se tak ale stalo, věřím, že dnešní den vám pomůže někomu zachránit život. V Evropě bylo po roce 2010 uváděno zhruba 700 000 případů oběhové zástavy, v USA 400 000. Naši krajští záchranáři vyjíždí k takovým případům asi 450 krát za rok,“ řekl hejtman Rudolf Špoták.

Jen za dnešek se našim záchranářům podařilo proškolit v laické resuscitaci a základní první pomoci na 120 dětí. Setkat se s člověkem se zástavou oběhu se přitom každý může kdekoli a kdykoli – doma, v práci, na ulici i při sportu. Vždy to představuje stresovou situaci. Je potřeba okamžitě zavolat záchranáře prostřednictvím tísňové linky 155 a neprodleně začít postiženému stlačovat hrudník. Základní kardiopulmonální resuscitace je úkonem poměrně jednoduchým, ale fyzicky náročným. Účinně ji mohou zvládnout už děti od 12 let, jak jsme se mimo jiné i dnes přesvědčili. Každý může zachránit druhému život a stát se hrdinou!

Evropský den záchrany života byl schválen usnesením Evropského parlamentu v červnu 2012. Všechny členské státy dostaly za úkol tento osvětový den 16. října zavést a využít jej ke zvyšování znalostí laické veřejnosti, ale i lékařů a dalších zdravotnických pracovníků v KPR. V roce 2018 se podařilo kampaň rozšířit mimo Evropu a její celosvětový význam vedl k přejmenování na Světový den záchrany života. Podtitul kampaně „Každý člověk na světě může zachránit život!“ nás utvrzuje, že naše snaha není marná.

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Mária Svobodová a ZZS PK

 

den zs 1

 

den zs 6

 

den zs 4

 

den zs 5

 

DEN ZS 2

 

den zs 3

ZZS Plzeňského kraje