logo

Otravy oxidem uhelnatým v Ostravě a na Novojičínsku

Moravskoslezský kraj - 22.11.2022

Týmy zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje zasahovaly v pondělí 21. listopadu večer u dvou vážných případů otrav oxidem uhelnatým. V odstupu několika desítek minut k nim vyjížděly nejprve posádky na Novojičínsku a následně záchranáři v Ostravě.

Po dvaadvacáté hodině přijali operátoři ZZS informaci o pacientce v bezvědomí v obci Závišice. Již při vstupu do rodinného domu začalo alarmovat čidlo upozorňující na přítomnost oxidu uhelnatého, které mají posádky ve své standardní výbavě. Jednasedmdesátiletou ženu proto ihned vynesli z koupelny, ve které se nacházela, a zahájili intenzivní větrání prostor. Pacientce podali kyslík, léky a připojili ji k monitoru srdeční činnosti. Byla transportována do novojičínské nemocnice a odtud ji záchranáři následně přepravili na specializované pracoviště s hyperbarickou komorou do Městské nemocnice Ostrava.

Po tři čtvrtě na jedenáct pak vyjížděly ostravské týmy ZZS ke čtrnáctileté dívce, která byla nalezena rovněž v koupelně, kde měření ukázalo také přítomnost oxidu uhelnatého. Pacientka nejevila známky života a blízcí proto podle instrukcí operátorky zahájili nepřímou srdeční masáž. Ve snaze o záchranu pokračovali rozšířenou resuscitací záchranáři, kteří byli na místě události během sedmi minut od převzetí výzvy k zásahu. Za pomoci přístrojové techniky a léků se jim po téměř půl hodině podařilo obnovit krevní oběh a dívku transportovali do ostravské Fakultní nemocnice. Její stav zůstával kritický.

Záchranáři zasahují u pacientů s otravami, jejichž zdrojem jsou plynové karmy v koupelnách, opakovaně. Jedná se přitom o velmi nebezpečné situace, před nimiž je zapotřebí důrazně varovat. A to tím spíše, že začala topná sezona, tedy období, kdy budou tato zařízení v plném provozu.

Oxid uhelnatý je plyn bez chuti a zápachu, takže jeho přítomnost nelze lidskými smysly včas zjistit. Vzhledem k jeho vlastnostem stačí i malé množství CO k tomu, aby došlo k těžké otravě. Dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možnosti trvalého poškození zdraví nebo až smrti.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK