logo

Záchranáři resuscitovali motocyklistu – účastníka nehody na Novojičínsku

Moravskoslezský kraj - 12.12.2022

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly 9. prosince večer u střetu osobního vozidla s motocyklem na Novojičínsku.

Havárie byla nahlášena poblíž obce Hostašovice, a to před devatenáctou hodinou. Pomoci vyjely týmy – lékařský a zdravotnický, ze základny v Novém Jičíně, stejně jako posádka ze sousedního Zlínského kraje.

Motocyklista utrpěl při střetu poranění dolní končetiny a přednemocniční neodkladnou péči mu poskytovali záchranáři Zlínského kraje. Záchranu však potřeboval rovněž devětapadesátiletý řidič automobilu. Ten totiž po nehodě na místě události pomáhal, sám nezraněn, a přitom náhle zkolaboval, podle všeho z kardiální příčiny. Selhalo jeho dýchání i krevní oběh. Kvalifikovanou první pomoc mu ihned začal poskytovat lékař mimo službu, který náhodně projížděl kolem a zahájil nepřímou srdeční masáž. Rozšířenou resuscitací následně po svém příjezdu pokračovali záchranáři. Snahu obnovit krevní oběh podpořili léky, zajistili dýchací cesty a připojili pacienta k umělé plicní ventilaci. Následně se jim podařilo pravidelnou činnost srdce obnovit a muže transportovali na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice v Novém Jičíně.