logo

O Vánocích měli záchranáři na Vysočině napilno

Kraj Vysočina - 28.12.2022

Velmi rušné směny mají za sebou krajští záchranáři, kteří o letošních Vánocích uskutečnili vůbec nejvíce výjezdů za posledních několik let. Během svátečních dnů absolvovali celkem 537 zásahů, což je zhruba o 140 více, než v předchozích letech.

Jen během Štědrého dne a večera museli naši zdravotníci vyjet do terénu téměř stošedesátkrát. Pro srovnání, například loni jsme uskutečnili 128 výjezdů, před dvěma lety 118. Ještě větší „rekord“ pak padl na druhý svátek vánoční, kdy byli záchranáři vysláni k 211 případům. Takové číslo v historii naší záchranky nepamatujeme.
Možná i z důvodu vlny respiračních onemocnění se nejčastěji jednalo o stavy jako dušnost, horečka, kolaps či bolesti na hrudi. Nechyběly ale ani události v souvislosti s oslavami svátků, například bolesti břicha způsobené přejedením či stavy po nadměrné konzumaci alkoholu. Necelá stovka výjezdů byla o svátcích k pacientům s úrazy a deset zásahů našich zdravotníků si vyžádaly dopravní nehody. K jedné z nich, ke které došlo na Štědrý den na Jihlavsku, musel dokonce vzlétnout i vrtulník letecké záchranné služby, který pacienta s podezřením na těžší zranění transportoval do nemocnice v Brně.

Vánoční svátky jsou již minulostí a před námi další neméně náročné období. Silvestrovské oslavy. I při vítání nového roku je potřeba dbát na své zdraví. Lidé by měli být za každé situace obezřetní a vyhnout se zvýšené konzumaci alkoholu, který riziko vážných úrazů mnohonásobně zvyšuje. Rádi bychom také připomněli základní pravidla při používání zábavní pyrotechniky. Pokud se už někdo rozhodne oslavit příchod Nového roku se vší parádou, měl by používat pouze kvalitní pyrotechnické výrobky a dbát na pravidla uvedená na výrobku. Důležitá je bezpečná manipulace, vzdálenost a povolená věková hranice. Neriskujte zbytečně. Užijte si poslední dny v roce ve zdraví.