logo

Na palubě letadla se narodil chlapeček. Pilot nouzově přistál v Praze.

Hlavní město Praha - 30.12.2022

V noci na pátek obdržela věž ruzyňského letiště informaci, že se nad územím České republiky nachází letadlo, ve kterém začala rodit jedna z cestujících. Proto jeho posádka zamířila na nouzové přistání do Prahy.

Ihned byly aktivovány všechny záchranné a bezpečnostní složky letiště, které během několika okamžiků očekávaly letoun typu Airbus A321 na dané stojánce. Po zastavení letadla vše proběhlo hladce, jak popsala Petra Homolová, mluvčí ASČR, která na pražském letišti zajišťuje Stálou lékařskou službu:

Když se chce na svět, je to mnohdy „teď a tady“. Chuť žít je obrovská, a to, že je to 10 km nad zemí, v níž se většinou takové věci dějí za zdmi porodnic, hrdinu tohoto krátkého příběhu moc nezajímalo.

Přesně v takové nadmořské výšce totiž své mamince a pilotům dal najevo, že čas jeho příchodu je právě tady. A tak lehce opožděný vánoční dárek “chlapeček” dnes v noci vyhlásil pohotovost posádce ASČR, která při nouzovém přistání v Praze místo původního přistání v Bukurešti dokonala jeho plán a úspěšně chlapce odrodila.

Přesně v 1:10 hod. místního času jsme na letišti Václava Havla v Praze @pragueairport přivítali 47 cm velkého a 2744 g vážícího cestujícího tohoto letu, který bez svého vlastního pasu trochu nečekaně navštívil ČR a záhy také motolskou nemocnici, kam byl naší posádkou přepraven zcela zdráv a bez viditelných komplikací.

Mamince gratulujeme a přejeme malému cestovateli mnoho šťastných let mezi námi.

Petra Homolová tisková muvčí ZS ASČR