logo

Silvestr 2022 a záchranka: Královéhradecký kraj

Královehradecký kraj - 2.1.2023

Rušnou silvestrovskou směnu za sebou mají zdravotničtí záchranáři v Královéhradeckém kraji. Prakticky po celou noční směnu jsme vedle běžných výjezdů zasahovali u celé řady úrazů, pádů a kolapsů, na jejichž vzniku se výrazně podílela konzumace alkoholu.

Již před půlnocí jsme mimo jiné museli ošetřit 45letého muže, který v Trutnově spadl do řeky. První výjezd v novém roce zaznamenali záchranáři v Rychnově nad Kněžnou, kteří již několik sekund po půlnoci vyjížděli k napadenému muži. Úrazů při různých konfliktech přibylo v průběhu noci ještě několik. V jednom případě jsme museli ošetřit zranění způsobené zábavnou pyrotechnikou. Šlo naštěstí pouze o lehký úraz horní končetiny. První den nového roku bohužel ale přinesl i první tragickou událost. Na Rychnovsku po šesté hodině osobní automobil srazil chodce. Ten utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou pomoc podlehl. Na místě zasahovaly dvě výjezdové skupiny z Rychnova nad Kněžnou, vrtulník LZS a inspektor provozu.

Uplynulý rok znamenal pro ZZS KHK rekordní počet zásahů. Přesná čísla ještě nejsou k dispozici, ale již nyní je jasné, že se vyšplhají na hranici 60 000 zásahů. Vrtulník v loňském roce zasahoval v 840 případech. I tento počet je nejvyšší v historii královéhradecké LZS.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK