logo

Rok 2022 u ZZS Kraje Vysočina: Pokořili jsme hranici 50 tisíc výjezdů

Kraj Vysočina - 10.1.2023

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina má za sebou nejnáročnější rok v celé své historii. Vůbec poprvé jsme pokořili hranici padesáti tisíc výjezdů a ošetřili bezmála třicet čtyři tisíc pacientů. Do terénu vyrážely posádky záchranářů v loňském roce každých deset minut.

Celkem jsme za rok 2022 uskutečnili 50 736 výjezdů, což je vůbec nejvyšší číslo od vzniku jednotné krajské organizace v roce 2004. Předloni bylo téměř o tři a půl tisíce výjezdů méně, v roce 2000 dokonce o necelých pět tisíc. Pomoc našich záchranářů si vyžádalo 33 948 pacientů, tedy v průměru každý patnáctý občan Kraje Vysočina.

V loňském roce vyjížděli k pacientům nejčastěji záchranáři z Jihlavy, celkem 10 621krát. Druhou nejvytíženější výjezdovou základnou byla s šesti tisíci zásahy Třebíč a třetí Havlíčkův Brod, s téměř čtyřmi tisíci výjezdy. Více jak sedmdesát procent všech našich zásahů jsme uskutečnili k pacientům se somatickými obtížemi jako dušnost, kolaps, horečka či vysoký krevní tlak. Častou diagnózou však byly i bolesti na hrudi, břišní koliky nebo cévní mozkové příhody. Přes devět tisíc výjezdů bylo k pacientům s úrazy a 1 756 zásahů si vyžádaly dopravní nehody.

Rekordní počet vzletů 

A to nejsou jediná čísla, která trhala rekordy. Nejvíce vzletů má za sebou i vrtulník letecké záchranné služby z Jihlavy, který byl do akce vyslán 658krát. Překonal tak dosavadní prvenství z roku 2007, kdy uskutečnil 653 vzletů.

Linka 155 zvonila každých pět minut 

Rušný rok mají za sebou nejen záchranáři v terénu, ale také operátoři zdravotnického operačního střediska v Jihlavě, kteří za rok 2022 odbavili dohromady bezmála půl milionu hovorů. Jen na tísňové lince 155 jich přijali celkem 98 647, tedy téměř o sedm a půl tisíce více, než v předchozím roce. Ve třech stovkách případů poskytli naši operátoři telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci (TANR), která patří vůbec mezi ty nejnáročnější úkony při práci na operačním středisku.

ZZS Kraje Vysočina