logo

Královéhradecká záchranka má nové monitory životních funkcí s defibrilátorem

Královehradecký kraj - 15.2.2023

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje (ZZS KHK) za podpory kraje vybavila výjezdové vozy novými multifunkčními monitory životních funkcí s defibrilátorem.

Celkem devět přístrojů za téměř pět milionů korun usnadní záchranářům poskytnutí rychlé zdravotnické pomoci. Jejich nákup je dílčím výstupem projektu na zvýšení připravenosti ZZS KHK ve výši 95 milionů korun.

„Systematické vybavování zdravotnické záchranné služby našeho kraje lékařskou technikou výrazně napomáhá záchranářům při jejich každodenní práci. Nové multifunkční monitory s defibrilátorem fungují na základě nejaktuálnějších poznatků v oblasti urgentní péče a jsem rád, že nyní je mají k dispozici i naši záchranáři, a to nejen pro případ resuscitace,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Fink.

Multifunkční monitor s defibrilátorem patří mezi základní přístroje a je součástí všech výjezdových vozů záchranné služby včetně vrtulníku. Monitoruje životní funkce, měří tlak, sleduje srdeční akce pacienta a v případě jejich změny okamžitě upozorní posádku výjezdové jednotky.

„Přístroj také umožňuje komunikovat s elektronickou databází záznamů o výjezdech, takže pošle získané údaje bezdrátově přímo do tabletu výjezdové skupiny, kde se přiřadí do zdravotnické dokumentace pacienta. Defibrilátorem lze podat léčebné výboje v manuálním nebo automatizovaném režimu, ten v našich podmínkách využívají hlavně nelékařské výjezdové skupiny. Pomocí speciálních elektrod mohou záchranáři s přístrojem provádět také zevní kardiostimulaci,“ vysvětlil důležitost multifunkčního monitoru s defibrilátorem mluvčí zdravotnické záchranné služby Ivo Novák.

Devět přenosných multifunkčních monitorů s defibrilátorem za bezmála pět milionů korun uhradila zdravotnická záchranná služba z krajem poskytnuté návratné finanční výpomoci, kterou v budoucnu vrátí z dotačních prostředků vyčleněných v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na projekt Pořízení vybavení pro zvýšení připravenosti ZZS KHK. Ten Rada Královéhradeckého kraje schválila v roce 2021. Nákup přístrojů je dílčím výstupem tohoto projektu, jehož celková hodnota činí 95 milionů korun. Profinancování dotace musí ZZS KHK uskutečnit do konce letošního roku.

Zdravotnická záchranná služba je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje, která zajišťuje na základě tísňové výzvy přednemocniční neodkladnou péči osobám se závažným postižením zdraví nebo v přímém ohrožení života, a to přímo na místě události.

Info: KÚ HKK