logo

ZZS JMK: Matějovi zaskočil bonbon, vše dobře dopadlo

Jihomoravský kraj - 18.5.2023

Potrava nebo cizí těleso způsobí obstrukci dýchacích cest a velice rychle nastupuje dušnost, která může vyústit až k zástavě dechu a následně oběhu.

„Ráda bych touto cestou poděkovala a vyjádřila pochvalu týmu, který zasahoval při výjezdu k našemu synovi. Matějovi zaskočil bonbon, který dostal od kamaráda, co ten den slavil narozeniny a já jsem mu dovolila, že ho může sníst. Naštěstí to nakonec dopadlo tak, že bonbon nebyl v dýchacích cestách, ale zaseknul se v jícnu. Pan doktor i záchranáři s námi celou dobu komunikovali klidně a situaci měli pod kontrolou. Celou dobu jsem přesně věděla, co synovi budou dělat a jaká je situace. Při převozu sanitkou pan doktor vše vysvětloval a uklidňoval nás, syna oslovoval jménem a byl na něj moc hodný. Děkujeme i za pejska záchranáře. Předávka v dětské nemocnici proběhla bez problémů, už o nás i o synově situaci věděli a vše prostě běželo, jak mělo. Ještě jednou tedy děkujeme všem, co se na zásahu podíleli a synovi pomohli, za jejich profesionalitu a empatii. Jana a Martin z Brněnska, rodiče Matýska.“
Poděkování nás moc potěšilo, Matýskovi přejeme hodně zdraví a jsme rádi, že se s naším pejskem Defíkem rychle skamarádili.

Co dělat, pokud se někdo dusí?

Podívejte se na instruktážní video: https://www.tytozvladnes.cz/index.php?idx=4672688

Potrava nebo cizí těleso způsobí obstrukci dýchacích cest a velice rychle nastupuje dušnost, která může vyústit až k zástavě dechu a následně oběhu.

Pokud je nám pacient schopen sám normálně odpovědět a volně mluví, pak předmět nezabraňuje dýchání a je pravděpodobné, že se podaří situaci vyřešit kašlem. Člověka, který vdechnul cizí těleso, je při vědomí, kašle a je schopen mluvit, podporujeme v kašli. Je ale nutné být obezřetný a tuto osobu neopustit, dokud nebude situace vyřešená. Situace se totiž může zhoršit, a dotyčný bude potřebovat aktivní poskytnutí první pomoci.

Pokud je pacient při vědomí, ale již není schopen mluvit a kašel se stává neefektivní, musíme okamžitě pomoci. Provádíme 5 úderů do zad a střídáme je s 5 stlačeními nadbřišku, tzv. Heimlichovým manévrem. Ten provedeme tak, že se postavíme za pacienta, obejmeme jej pažemi, obě své ruce přiložíme na horní část břicha pod mečovitý výběžek a provedeme rázné stlačení směrem k sobě a nahoru. Tento zákrok nesmíme nikdy provádět u dětí do jednoho roku věku a u žen ve vysokém stupni těhotenství.

Pokud pacient ztratil vědomí, je okamžitě nutné zjistit, zda dýchá. V případě, že nedýchá, zahajujeme resuscitaci. Vdechnuté cizí těleso může natolik uzavírat dýchací cesty, že technicky není možné umělé dýchání provést. Tuto situaci nikdy neřešíme pátráním „naslepo“ v dutině ústní po cizím tělese a provádíme pouze stlačování hrudníku.

Pokud se začne dusit dítě, je to extrémně náročná situace. Snaží se kašlat, v horším případě sípe, a může velice rychle zmodrat. Jde-li o malé dítě, které ještě nemůže mluvit, řídíme se spíše tím, že není schopno plakat, tzv. zatahuje a modrá. Naopak pokud dítě plně a silně pláče, většinou nejde o těžkou obstrukci dýchacích cest.

U dětí postupujeme podle stejného algoritmu jako u dospělých, ale s rozdílnou technikou. Pokud je dítě malé, položíme si jej na předloktí, hlavičkou dolů a provádíme údery do zad. U většího dítěte využijeme možnosti předklonění dítěte přes koleno a opět provádíme údery do zad. Heimlichův manévr u dětí do jednoho roku nahradíme prudkým stlačováním hrudníčku.

Dušení je život ohrožující stav, tedy je nutné volat tísňovou linku 155, protože jde o vteřiny.

Tiskové oddělení ZZS JMK