logo

Záchrana hluchoněmého cyklisty přes Aplikaci Záchranka

Olomoucký kraj - 13.7.2023

Počátkem července přijalo zdravotnické operační středisko ZZS OK datovou zprávu přes aplikaci záchranka. Při zpětném volání nebylo v hovoru nic slyšet, na dotazy operátorky nikdo nereagoval. Hovor byl ukončen.

Nicméně datová zpráva přišla okamžitě znova a celé se to opět zopakovalo. Následně třetí zpráva – tady už všem blikla kontrolka v hlavě „něco je špatně“ a začalo se jednat!

Na dané číslo bylo odesláno přes portál Záchranky chatovací okno se základní otázkou a výzvou pro videohovor. Povedlo se! Na druhé straně telefonu se objevil hluchoněmý muž : v chatovacím oknu mu tedy byly kladeny otázky a on se snažil ukazovat na svém těle, co jej trápí a kde, co bolí. Jednalo se o cyklistu, kterého při projížďce lesem náhle začalo bolet v nadbřišku a mírně také na hrudi. Jelikož jsme měli přesné GPS souřadnice, byla na místo události ihned vyslána posádka RZP OL.

Po příjezdu na místo byl muž stále při vědomí, popsal pomocí gest své obtíže záchranářům a ti jej následně kompletně vyšetřili. EKG vstupně neprokázalo akutní ischemické změny, nicméně jak již víme – STAV SE VYVÍJÍ!

Po několika minutách nabíraly potíže na intenzitě a při opakované monitoraci EKG byl u muže diagnostikován AIM (akutní infarkt myokardu). Proběhlo tak následné kontaktování lékaře na angiolince, kdy byl muž ihned indikován k zákroku na sále. Byl standardně premedikován, zastabilizován a transportován do FNOL na I.int. amb.

Vše tak dobře dopadlo díky rychlému nalezení pacienta pomocí aplikace Záchranka.

MÁ TO SMYSL!

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK