logo

Vodní záchranáři spolupracují na Hracholuskách s krajskou záchrankou

Plzeňský kraj - 27.7.2023

ZZS PK na Hracholuskách spolupracuje s vodními záchranáři. Letos už pomohli zachránit muže po pádu ze střechy i sebevraha, který chtěl utonout.

Přes celé léto spolupracují krajští zdravotničtí záchranáři v Plzeňském kraji s Vodní záchrannou službou Českého Červeného kříže v oblasti vodní nádrže Hracholusky. Ta je častým výletním cílem nejen mnoha Plzeňanů, ale doslova lidí z celé republiky i ze zahraničí. V jejím okolí se nachází několik velkých kempů (např. Radost, Keramika, Vranov, Transkemp, Butov…) a obrovské množství chat. Během léta do celé oblasti zavítá více než deset tisíc lidí.

Stanice první pomoci vodních záchranářů se nachází v bezprostřední blízkosti kempu Keramika na levém břehu vodní plochy. Během prázdnin se tu vystřídá více než čtyřicet dobrovolníků v týdenních cyklech. Jedná se o zdravotnické záchranáře, mediky, studenty zdravotnických škol a také nadšence, kteří absolvovali kurz první pomoci. Všichni zde slouží ve svém volnu a bez nároku na odměnu. Profesionální záchranáři je využívají v režimu tzv. first responderů, kteří dokáží být na místě události dřív, než výjezdová skupina zdravotnických záchranářů, protože se nachází v bezprostřední blízkosti. ZZS PK k nemocným a raněným v této oblasti nejčastěji vysílá své výjezdové skupiny ze Stříbra nebo Plzně, podle toho, na kterém břehu nádrže se postižený nachází.

Posádka VZS, kterou tvoří plavčík, zdravotník a vůdce malého plavidla, má k dispozici dva rychlé motorové čluny. A právě díky nim je schopná být na místě během pár minut, a to nejen u samotné vodní plochy, ale také v blízkých vesničkách a chatových osadách. „K případům vyjíždíme ve třech nebo čtyřech lidech, přičemž další člen týmu vždy zůstává na základně pro případ, že by někdo sám přišel vyhledat ošetření,“ upřesňuje vodní záchranář Tomáš Kopáček. „Během prázdnin jsme k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně sedm dní v týdnu, v červnu a září pak o víkendech, kdy sem ještě zavítá hodně lidí. Ročně absolvujeme kolem stovky zásahů, loni jich bylo 94, předloni 120. Zhruba třetinu akcí nám předává Zdravotnické operační středisko ZZS PK, třetina lidí přijde sama a zbytek nás buď volá napřímo, nebo přes ostatní složky IZS. Denně také provádíme hlídkovou činnost, během které kontrolujeme vodní plochu a nejfrekventovanější kempy. Vyjíždíme do dvou minut, takže jsme u postižených opravdu brzo. Do Keramiky a Transkempu to máme asi dvě minuty, na Radost pět. Výbornou posilou je pro nás i výjezdový automobil VW Transporter, který využíváme pro pozemní zásahy v okolí přehrady,“ dodává Kopáček a předvádí nám uvedená plavidla a další prostředky. K vybavení VZS patří i automatický externí defibrilátor (AED), který mnohdy pomůže zachránit lidský život v případě náhlé zástavy oběhu.

Jen za první třetinu léta už mají letos vodní záchranáři za sebou přes čtyřicet událostí.

„Společně s našimi výjezdovými skupinami ZZS PK absolvovala VZS letos i několik velmi závažných výjezdů. Asistovala například u pacienta s těžkou dušností, u bolestí na hrudi nebo u pádu muže ze střechy v nedaleké obci. Vyslána byla v brzkých ranních hodinách také k mladému muži, který svým blízkým oznámil, že chce skončit se životem a jde se utopit. Vodní záchranáři jej skutečně našli během několika minut po pás ve vodě a podchlazeného. Přepravili jej na břeh a předali naší výjezdové skupině RZP k vyšetření a následnému transportu do nemocnice,“ doplňuje Vítězslav Sladký z tiskového oddělení ZZS PK. „Všechny složky IZS společně s leteckou záchrannou službou AČR také pátrali po muži, který se ztratil a existovalo důvodné podezření, že mohl utonout. I tento případ skončil tentokrát šťastně.“

Technicky spolupráce probíhá tak, že v případě přijaté výzvy zdravotnické operační středisko ZZS PK okamžitě prostřednictvím operačního programu zasílá výzvu nejen své nejbližší výjezdové skupině, ale také vodním záchranářů. Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem posádce VZS ještě zašle do GPS přesnou polohu události. Pokud VZS dorazí na místo jako první, co nejdříve upřesňuje z místa zdravotnickým záchranářům prostřednictvím telefonu nebo radiostanice stav pacienta. Oboustrannou spolupráci si obě složky vzájemně pochvalují.

„Okolí vodní nádrže Hracholusky je velmi rozsáhlé a členité. V jejím okolí se nachází množství krkolomných silniček či lesních stezek, takže cesta po vodě je často mnohem rychlejší, než naší sanitkou. Pomoci vodních záchranářů a jejich nadšení si velmi vážíme, protože náš cíl je společný – co nejrychleji a nejlépe pomoct pacientům, kteří to potřebují,“ dodává Sladký.

 

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Vítězslav Sladký a archiv VZS ČČK

 

VZS 5

 

VZS 4

 

VZS 10

 

VZS 8

 

VZS 7

 

VZS 11

 

VZS 9

Pavla Jakoubková tisková mluvčí HZS PLK