logo

ZZS JMK: Dostali jsme novou várku Defíků

Jihomoravský kraj - 17.8.2023

Přestože si to nikdo z nás nepřeje, náplní práce zdravotnické záchranné služby je také péče o děti. V roce 2022 jsme ošetřili více než 8 000 pacientů ve věku do 18 let. Nejčastěji se jedná o úrazy, kolapsy, febrilní křeče, akutní zánět hrtanu, bolesti břicha, epilepsii a další zdravotní komplikace.

Abychom menším dětem alespoň trochu ulehčili v těchto zátěžových situacích, vozíme v sanitce pejska záchranáře. „Jmenuje se Defík a může se s ním pochlubit pouze ta naše, jihomoravská záchranka. Tuto plyšovou hračku, kterou můžeme nazvat jakousi psychologickou pomůckou, dáváme malým pacientům, aby zmírnila jejich bolest a stres při ošetřování. Někdy je třeba dát hračku i dítěti, které sice nepotřebuje naši péči, ale dostane plyšáka například v situaci, kdy se staráme o někoho z jeho blízkých. Opět jde tedy o snahu zmírnit obavy a napětí. Snažíme se, aby celý proces přednemocniční neodkladné péče byl pro naše malé pacienty co nejméně bolestný a měl co nejmenší následky,“ vysvětluje Hana Albrechtová, ředitelka ZZS JmK.

Pejsky záchranáře se daří pořizovat od roku 2021 v rámci působení Nadačního fondu Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. V těchto dnech dorazila nová várka, celkem 1000 kusů v hodnotě 181 500 korun. Fond dnes slavnostně předal pejsky záchranářům. Podporu tomuto užitečnému projektu dlouhodobě poskytují Jihomoravský kraj a město Brno.

„Každý rodič by udělal cokoli, aby podobné chvíle byly pro děti aspoň o něco lehčí. A ukázalo se, že tahle drobnost má obrovský smysl,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich. Jihomoravský kraj přispěl na nákup Defíků 80 000 korunami.

„Dětský pacient vnímá svět jinak než dospělý a je třeba jej podpořit i psychicky, to vedlo ke skvělému nápadu: věnovat při ošetřování dítěti hračku, v případě jihomoravské záchranky je to pejsek Defík. Tím se alespoň trošku zmírní obavy, stres a bolest, které dítě ve vážném stavu prožívá. Příspěvek magistrátu na pořízení pejsků Defíků je jedním ze způsobů, kterými vedení města Brna podporuje činnost ZZS JmK. Vedení magistrátu si velmi dobře uvědomuje nezastupitelnost a důležitost zdravotnické záchranné služby, proto jsem osobně velmi ráda, že bylo v minulém měsíci prodlouženo Memorandum o spolupráci, které umožní financovat po dobu jeho platnosti každoroční pořízení nového sanitního vozu,“ upřesňuje Dagmar Seidlová, neuvolněná zastupitelka pro oblast zdravotnictví.

Kraji i městu patří právem velký dík. Na pořízení Defíků však přispívají i další štědří dárci, například Nadace ČEZ, Vodárenská akciová společnost, a.s. či společnost Siemens Large Drives Drásov, jejíž zaměstnanci v rámci projektu Hybaj do práce běhali, jezdili na kolech či bruslích a každým kilometrem „vydělávali“ peníze. „Je však potřeba poděkovat také jednotlivcům, z řad široké veřejnosti, ale také z řad zaměstnanců jihomoravské záchranky. Ti například uspořádali charitativní ples v Ivančicích nebo také bowlingový turnaj, výtěžky z obou akcí putovaly právě na pořízení Defíků. Další finance získává náš fond prodejem unikátních kelímků, slunečních brýlí nebo také speciální vánoční baňky ve tvaru našeho pejska záchranáře. V minulosti proběhla i dražba obrazů se záchranářskou tematikou. Všem, kteří nám různými způsoby pomáhají, moc děkujeme,“ říká Michaela Bothová, předsedkyně správní rady NF ZZS JmK.

Tiskové oddělení ZZS JMK