logo

Muže v Beskydech vážně zranil při bouřce zlomený strom

Moravskoslezský kraj - 28.8.2023

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly 26. srpna odpoledne u velmi obtížného zásahu v Beskydech.

Krajské zdravotnické operační středisko přijalo po půl jedné informaci o muži, zraněném v terénu lokality Bílá na Frýdecko-Místecku. K události vzlétl vrtulník LZS a vyjely dva pozemní týmy ZZS, stejně jako horská služba a hasiči. Dosažení pacienta se ukázalo být značně komplikované pro všechny složky záchranného systému, a to především pro polámané stromy a celkově nepřístupný terén. Vrtulník nemohl zprvu doletět na místo události vzhledem k probíhajícím bouřkám. První proto dorazila Horská služba Beskydy a následně frýdecko-místecké týmy ZZS, a to poslední asi dva kilometry pěšky.

Ukázalo se, že jednatřicetiletý muž je zavalen stromem, zlomeným při bouřce. Utrpěl život ohrožující poranění hrudníku, páteře, dolní končetiny, značnou krevní ztrátu a nalézal se v šokovém stavu. Týmy u něj zajistily tři žilní vstupy a zahájily podávání léků, infuzních roztoků. Nutné bylo také zajištění dýchacích cest a poskytnutí podpůrné ventilace.

Po ústupu bouřkové aktivity mohl být na místo pomocí palubního jeřábu vysazen lékař LZS a pacienta bylo možno v podtlakové matraci následně vyzvednut z nepřístupného terénu. Záchranáři jej vrtulníkem transportovali do ostravského traumatologického centra, a to v kritickém stavu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK