logo

Osmiletý Vojta významně přispěl k včasnému poskytnutí první pomoci

Moravskoslezský kraj - 30.8.2023

Záchranáři ZZS MSK na frýdecko-místecké základně ocenili za poskytnutí pomoci osmiletého Vojtu a jeho maminku. Oba se zachovali duchapřítomně a správně, když poskytli první pomoc ženě, který zkolabovala na ulici.

Vojta cestoval v automobilu přes Frýdek-Místek se svou maminkou, když ji z ničeho nic upozornil na neobvyklou situaci, které si během jízdy městem při pohledu z okénka všimnul: „Babička, leží na chodníku s otevřenou pusou…“.

Maminka zareagovala příkladně, otočila vozidlo a vrátila se k místu, které chlapec určil, aby se přesvědčila, zda někdo skutečně potřebuje pomoc. Na ulici mezi stromy opravdu ležela žena v seniorském věku, která tam zkolabovala. Vojtova maminka poskytla pacientce základní první pomoc a přivolala posádku záchranné služby, která následně zajistila další potřebnou péči. Zarážející přitom podle jejích slov je, že po celou dobu se u nich nezastavil žádný chodec, ani jiný řidič, aby nabídl pomoc.

Správné jednání a rozhodnutí je třeba ocenit, aby byly motivací lidem i v dalších situacích, při nichž je zapotřebí pomoci jinému člověku. Záchranáři proto ve spolupráci s Nadačním fondem Kryštůfek pozvali ve středu 30. srpna Vojtu i s rodiči na výjezdovou základnu ve Frýdku-Místku. Chlapci předali plyšového Kryštůfka, který je symbolem pomoci nejen dětským pacientům, ale také edukace dětí v oblasti první pomoci. Zážitkem byla možnost prohlédnout si vybavení a prostory sanitních vozidel. Vojta s maminkou obdrželi také několik dalších drobných dárků jako upomínku na den, kdy se zachovali všímavě a příkladně.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK