logo

Zásahy leteckých záchranářů u úrazů na Frýdecko-Místecku

Moravskoslezský kraj - 5.9.2023

Posádky ZZS MSK během soboty 2. září zasahovaly u dvou úrazů, při nichž musel spolu s vyslanými pozemními posádkami vzlétnout i vrtulník letecké záchranné služby. Odehrály se v obou případech na Frýdecko-Místecku.

V dopoledních hodinách byly nejprve posádky volány do terénu poblíž Dolní Lomné, kde došlo k úrazu dítěte. Dvouletá dívenka utrpěla při pádu z houpačky poranění hlavy. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byla předána ve spádovém zdravotnickém zařízení v Třinci.
Po poledni byli záchranáři voláni k dalšímu úrazu, tentokrát v obtížně přístupném lesním terénu Beskyd poblíž Kunčic pod Ondřejníkem. Osmapadesátiletá cyklistka spadla při smyku na blátě z mostku a přivodila si poranění hlavy. Na místo události byl palubním jeřábem z vrtulníku vysazen lékař ZZS. Následky pádu podle všeho výrazně zmírnila ochranná přilba, která byla po nárazu poškozená. Pacientku po zajištění krčním límcem, vakuovou matrací, podání léků a za stálé monitorace záchranáři přepravili do novojičínské nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK