logo

Tým ZZS MSK se účastnil akce Ostrava žije první pomocí

Moravskoslezský kraj - 10.9.2023

Záchranáři ZZS MSK se 9. září, jako každoročně, aktivně účastnili populární akce Ostrava žije první pomocí. Atraktivní prostory ostravského Landek parku, stejně jako bohatý a zajímavý program, který pro návštěvníky připravila řada organizací, se těší značnému zájmu veřejnosti. Nejinak tomu bylo i letos.

Pětičlenný tým zdravotnické záchranné služby předvedl návštěvníkům například speciální sanitní vozidlo uzpůsobené pro zásahy u pacientů s vysoce nakažlivými nemocemi. V zázemí stanu nabízeli nácvik provádění základní neodkladné resuscitaci na figurínách, a to s instrukcemi a doporučeními profesionálů. Další sanitkou ke zhlédnutí bylo vozidlo vybavené pro činnost u mimořádné události.

V průběhu dne záchranáři předvedli rovněž komentovanou dynamickou ukázku záchrany – jednalo se o pacienta s náhlou zástavou oběhu, který byl nalezen náhodným kolemjdoucím. Ten rozpoznal závažnost stavu, přivolal odbornou pomoc prostřednictvím tísňové linky 155 a zahájil laickou resuscitaci. Poté dorazil na místo události operačním střediskem ZZS vyslaný first responder a společně prováděli resuscitaci do příjezdu posádky záchranné služby. Ta pak předvedla rozšířenou resuscitaci včetně defibrilace, zajištění dýchacích cest, podávání léků… Diváci tak mohli vidět, jak v praxi reálně funguje tzv. řetězec přežití“, a uvědomit si jeho význam pro zajištění přežití pacienta.

Prezentační, výuková a edukační činnost je součástí práce zdravotnické záchranné služby. Další velkou akcí, které se budou takto účastnit, a to již následující víkend, jsou Dny NATO v Mošnově.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK