logo

Dopis z Německa… všem složkám IZS

Jihomoravský kraj - 18.9.2023

Od mimořádné události, kdy se na dálnici D2 nedaleko Brna srazily dva autobusy, uběhly dva měsíce. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

Naše operační středisko vyslalo celkem 26 prostředků, včetně letecké záchranné služby, velkokapacitní sanitky, inspektora provozu a dvou vrtulníků ze ZZS Vysočina a Olomouckého kraje. Na místě bohužel jeden člověk zemřel, naše posádky ošetřily 76 zraněných, z toho ve 14 případech šlo o zranění těžká.

Dostalo se nám mnohých poděkování, toto dorazilo všem složkám až z Německa. Nabízíme pár úryvků, které moc potěšily a zahřály. Jsme rádi, že jsme mohli pomoci. Více už řádky od pasažérky jednoho z autobusů jménem Deborah:
… vy všichni jste v neustálém každodenním stresu a někdy věnujete více času své práci a pacientům, než své vlastní rodině. Vím, že někdy nemáte daleko k tomu si po těžkém dni jen sednout a plakat nebo že se nemůžete ani hnout. A vidíte toho každý den tolik, kolik toho ostatní nevidí za celý život…


ZZS JMK: Po těžké nehodě dvou autobusů jsme měli v péči téměř 80 pacientů


… a pokud jde o mě – a jsem si jistá, že můžu mluvit za všechny pacienty – toho dne, který se mi nesmazatelně zapsal do paměti, protože jsem měla více štěstí než rozumu, že se mi nestalo nic horšího, můžu říct, že vy všichni, kteří jste nám věnovali svůj čas a energii, jste byli hrdinové. Všichni!

… a já se toho dne naučila vážně hodně o lidství, lásce, rodině, ale hlavně o tom, jak je důležité si vážit života a zdraví, protože během jediné vteřiny můžete oboje ztratit…

… za každou slzu, kterou jste mi (metaforicky) setřeli z tváře, za každý váš úsměv a za každé vaše objetí (nebo přesněji za to, že jste mě přenášeli), za každé milé a zklidňující slovo, za každý druh pomoci a za všechny, kteří tam toho dne byli, bych chtěla říct: DĚKUJI VÁM!

Tiskové oddělení ZZS JMK