logo

Ve Zlíně odstartoval kurz Řidič zdravotnické záchranné služby, vyjde na 45 tisíc a každý účastník si ho hradí sám

Zlínský kraj - 9.10.2023

Prvních 22 zájemců o řízení sanitky zdravotnické záchranné služby usedlo o uplynulém víkendu do lavic Střední zdravotnické školy a VOŠ zdravotnické Zlín, respektive i do lavic Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS Zlínského kraje. Akreditaci škola ve spolupráci se záchrankou získala před několika měsíci. Uchazeči o tuto profesi se doteď museli vzdělávat mimo Zlínský kraj.

Zájem přitom předčil očekávání, když původně se kurz plánoval pro alespoň 16 lidí. V pátek odpoledne nakonec přišlo 22 mužů ve věku od 26 do 52 let. „Jejich profese jsou různé. Máme tady ošetřovatele, hasiče, řidiče autobusu, policistu, ale největší zastoupení mají řidiči sanitek převážející raněné, nemocné a rodičky,“ řekla Radana Uhýrková, odborná učitelka Střední zdravotnické školy a VOŠ Zlín a odborná garantka kurzu. Přihlásit se mohla jen osoba s ukončeným středoškolským vzděláním s maturitou nebo výučním listem, zdravotně způsobilá k výkonu povolání řidiče vozidla ZZS, s řidičským oprávněním skupiny C.

Na vzdělávání posluchačů se významně podílí také zaměstnanci ZZS Zlínského kraje. V neděli tak měl přednášky na témata Koncepce a organizace ZZS a Informační systémy ZZS třeba vedoucí operátor ZZS Zlínského kraje Libor Zajonc. V dalších lekcích účastníci kurzu získají přehled o stavbě, funkci a změnách lidského organismu, i základní poznatky z psychologie potřebné k poznání a pochopení osobnosti pacienta. „V klinických a preklinických předmětech pak nabydou především vědomosti a dovednosti zaměřené na akutní stavy. Dále si osvojí ošetřovatelské postupy potřebné pro poskytování neodkladné péče pacientům s vnitřními chorobami, přenosnými a dalšími nemocemi a akutními postiženími. Významný podíl bude mít praktická výuka, která se uskuteční na vybraných pracovištích záchranky,“ popsal náměstek léčebné péče ZZS Zlínského kraje Dorián Pfeifer.

Kurz potrvá minimálně 12 měsíců a zájemci absolvují nejméně 600 hodin teoretické výuky a praktického vyučování. „To, že se kurz okamžitě bez problémů naplnil, svědčí o tom, že takový druh vzdělávání tady v kraji chyběl. Jsem moc rád, že jeho akreditace se právě naší škole ve spolupráci se záchrankou povedla,“ řekl ředitel Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy ve Zlíně Hynek Steska.

I když je personální zajištění kurzu pro SZŠ a VOŠZ a Zdravotnickou záchrannou službu Zlínského kraje náročný, protože lektoři přednáší ve svém jinak volném čase o víkendech, je tento kurz pro záchranku nesmírně důležitý. I řidiči – záchranáři totiž stárnou a jejich úbytek se začíná projevovat. „Práce to rozhodně není jednoduchá. Je nutné si uvědomit, že řidiči sanitek mají obrovskou zodpovědnost za to, aby v náročném silničním provozu dojeli bezpečně na místo události a stejně tak odvezli pacienta do nemocnice. Jen málo kdo si uvědomuje, že jsou pravou rukou záchranářů a lékařů při poskytování přednemocniční neodkladné péče. Musí tak rozumět autům i lidem, a přitom mít skutečně pevné nervy,“ doplnil ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Kurz, který přijde na 45.000 korun, si účastníci hradí sami.

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje