logo

Vážná nehoda na Karvinsku, zasahovalo pět posádek záchranné služby

Moravskoslezský kraj - 16.10.2023

Pět posádek ZZS MSK zasahovalo 11.10. ráno u vážné dopravní nehody na Karvinsku.

Před půl sedmou bylo krajské zdravotnické operační středisko informováno o střetu dvou vozidel v obci Těrlicko. Na místo události byly vyslány čtyři pozemní týmy ze základen v Havířově a Karviné, stejně jako ostravský vrtulník LZS.

Záchranáři měli v péči celkem čtyři pacienty:
Osmasedmdesátiletý muž zůstal zaklíněn v jednom z havarovaných vozidel, v okamžiku příjezdu posádek ZZS byl při vědomí, jeho stav se však rychle zhoršoval. Záchranáři jej začali ošetřovat ještě před vyproštěním a následně v sanitním vozidle museli zahájit resuscitaci, protože došlo k selhání krevního oběhu. Ani po několika desítkách minut nedošlo k obnovení srdeční činnosti a zasahující lékařka nakonec musela konstatovat smrt.

Pacient ve věku pětasedmdesáti let jevil známky poruchy vědomí a jeho poranění bylo život ohrožující. Záchranáři jej uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty a převedli na přístrojem řízenou ventilaci. Po naložení krčního límce a uložení do podtlakové matrace byl vrtulníkem přepraven na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Středně těžce byl v oblasti dolní končetiny zraněn dvaašedesátiletý muž a zranění hrudníku utrpěla osmapadesátiletá žena. Pozemní týmy je po prvotním ošetření předaly do další péče v havířovské a karvinské nemocnici.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK