logo

FOTO: Metodické cvičení ZZS Kraje Vysočina „Eden 2023“

Kraj Vysočina - 24.10.2023

Kdo je připraven, není překvapen. A právě připravenost krajských záchranářů prověřil ve čtvrtek 19. října 2023 devátý ročník Metodického cvičení, které se konalo na Bystřicku.

V krásném, ale náročném terénu, čekalo na pět tříčlenných výjezdových skupin zdravotnických záchranářů ze všech pěti výjezdových oblastí organizace, pět naprosto reálně vypadajících úkolů.

V osm hodin ráno se do Centra Eden v Novém Dvoře v Bystřici nad Pernštejnem sjeli soutěžící záchranáři se sanitními vozy, také celý realizační tým, rozhodčí, figuranti, vedení organizace i zástupci krajského úřadu. Slavnostního zahájení se ujala ředitelka Vladislava Filová společně s náměstkem LPP Petrem Novotným, hlavní sestrou Jitkou Linhartovou a vedoucím lékařem vzdělávání Michalem Pačiskou. Mnoho štěstí popřál i starosta města Bystřice nad Pernštejnem Martin Horák. Po složení slibů rozhodčích a soutěžních posádek se cvičení mohlo rozjet naplno.

Zdatnost zdravotnických záchranářů prověřilo během dopoledne a odpoledne pět scénářů, které simulovaly události, jež mohou reálně nastat. Díky precizní práci maskérů z Crash&Trouble a důkladné přípravě lektorů Vzdělávacího a výcvikového střediska, vypadaly úkoly a jednotlivá zranění zcela věrohodně. Náročný byl ovšem i terén, jehož hlavním cílem bylo otestovat fyzickou zdatnost soutěžních posádek. Záchranáři s veškerým vybavením například museli zdolat 128 schodů, které vedou na dvacet pět metrů vysokou rozhlednu Karasín a poskytnout první pomoc ženě s infarktem. Stejně obtížný byl i výstup na zříceninu hradu Zubštejn, kde si museli záchranáři poradit s vážným podchlazením mladé pacientky. Následovalo těžké polytrauma u osoby po pádu z ferraty v obci Vír, zástava oběhu u pacienta po zásahu elektrickým proudem v elektrárně na Vírské přehradě či popáleniny a inhalační trauma u člověka, který se snažil rozdělat oheň v kamnech za pomoci benzínu.

Veškeré úkony záchranářů během cvičení, které trvalo bezmála šest hodin, bedlivě monitorovali přítomní rozhodčí, z jejichž hodnocení vzešel na konci celého soutěžního klání vítěz. Pohár z rukou ředitelky Vladislavy Filové si letos převzala posádka z výjezdové oblasti Jihlava, kterou reprezentovali záchranáři Bořivoj Tišl, Marcel Šimek a Jan Průša. „Všichni záchranáři si vedli skvěle a náročné úkoly řešili s maximálním nasazením. Upřímně gratuluji vítězům i všem ostatním, síly byly velmi vyrovnané,“ řekla po vyhlášení výsledků ředitelka Filová a nezapomněla poděkovat všem, co se na přípravě cvičení podíleli.

Poděkování:
Rozhodčí
Figuranti
Technické zázemí
Maskéři Crash&Trouble
Zdravotnické operační středisko ZZS KV
e.on
Povodí Moravy, s.p.
Via Ferrata Vír
Rozhledna Karasín – Libor Jedlička
Město Bystřice nad Pernštejnem – starosta Mgr. Martin Horák
EDEN centrum

ZZS Kraje Vysočina