logo

ZÁCHRANÁŘI NABÁDAJÍ ŘIDIČE K OPATRNOSTI A BEZPEČNOSTI

Plzeňský kraj - 24.10.2023

V neděli ráno po deváté hodině došlo v obci Přeštice k dopravní nehodě osobního automobilu a našeho sanitního vozu, který se zapnutým výstražným zařízením transportoval pacienta v doprovodu policie do Plzně. Nehoda si vyžádala čtyři zraněné, nezraněn zůstal pouze transportovaný pacient. Dnes jsou již naši záchranáři i policista v domácím ošetřováni.

Přejeme jim brzké uzdravení bez následků, i když si velice dobře uvědomujeme, že nehoda zanechá krom jizev také šrámy na duši. A ty se hojí nepoměrně déle.

Zmíněná nehoda vozidla ZZS PK v Přešticích bohužel není v poslední době jediná. Podobné havárie postihly i kolegy například z Karlovarského nebo Jihomoravského kraje. Největší riziko zřejmě číhá ve stále houstnoucím městském provozu. Množství aut, chodců, mezi nimi se často proplétají cyklisté a jezdci na skútrech. Mnohdy sice řidič zaregistruje sirénu spěchající sanitky, ale není zřejmé, z kterého směru se blíží. Na rozhodování, jak správně uvolnit cestu, nezkušenému řidiči mnoho času nezbývá. Důležité je zbytečně nezmatkovat, abychom, třeba v dobrém úmyslu, riskantním manévrem neohrozili ostatní účastníky silničního provozu.

Správný postup je dán charakterem místa, kde vás vozidlo s právem přednosti v jízdě dojelo. Pokud jedete po silnici o jednom jízdním pruhu v jednom směru, uhněte co nejvíc vpravo a snižte rychlost, nebrzděte prudce. Naopak před zatáčkou na úzké komunikaci pokračujte v jízdě a zastavte až na přehlednějším místě. Na dálnicích a silnicích o více pruzích se vytváří klasická záchranářská ulička, kdy vozidla jedoucí v pravém jízdním pruhu uhýbají co nejvíc doprava a řidiči v levém pruhu co nejvíce doleva. Na křižovatce se vždy pokuste zastavit, i když ve vašem směru svítí zelená. Poslední zásada je jednoznačná: Pokud nestihnete včas adekvátně zareagovat, zůstaňte v klidu a řidič vozidla IZS si situaci vyřeší sám.

Pamatujte, že složky IZS se zapnutými majáky a sirénou nespěchají zbytečně. Při jejich práci jde mnohdy o sekundy a jejich klientem se může kdykoli stát každý z nás.

ZZS Plzeňského kraje