logo

FOTO: Záchranáři se účastnili taktického cvičení v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 3.11.2023

Čtyři týmy zdravotnické záchranné služby se 31. října účastnily taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému, které probíhalo dopoledne v prostorách ostravského železničního nádraží ve Vítkovicích.

Cvičení simulovalo situaci střelby v nádražní hale. Kromě nácviku postupu policie při takové události bylo cílem ověřit spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému, procvičit třídění velkého počtu pacientů, stejně jako poskytnutí přednemocniční neodkladné péče v situaci mimořádné události. Celkem se na místě nacházelo padesát figurantů, přičemž téměř polovina z nich byla v roli různě závažně zraněných, či zemřelých obětí střelby.

Záchranáři cvičili postup své práce za současného respektování bezpečnostních pokynů policie a omezení pohybu v místě události. Vytyčili prostor vhodný pro shromaždiště zraněných, kde týmy prováděly třídění a ošetřování zraněných dle priorit jejich stavu, stejně jako simulaci směrování pacientů do zdravotnických zařízení.

Práci záchranářů sledovali pozorovatelé a školitelé vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS MSK. Jejich postřehy budou využity při další přípravě na zvládnutí obtížných zásahů. Nácvik postupu u mimořádné události je velmi důležitým bodem v kontinuálním vzdělávání záchranářů.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK