logo

Silvestr v Královéhradeckém kraji pohledem zdravotnických záchranářů

Královehradecký kraj - 3.1.2024

Pořádně se silvestrovské o noční zapotili zejména naši operátoři.

V průběhu silvestrovské noci odbavili téměř dvojnásobný počet tísňových výzev, což se počtem blíží běžné denní směně. Poslední den v roce tak naše výjezdové skupiny zrealizovaly 180 výjezdů, tedy přibližně o 30% více.
Vedle běžného spektra výjezdů jsme zaznamenali vice než dvě desítky úrazů v souvislosti s oslavami konce roku. Dva z nich byly přímo způsobeny zábavní pyrotechnikou, naštěstí šlo o lehká zranění. V několika případech se jednalo o úrazy způsobené druhou osobou v rámci různých konfliktů či potyček. První výjezd v novém roce operátoři přidělili minutu a pětatřicet sekund po půlnoci. K akutním bolestem břichy vyjela záchranářská posádka ze základny v Náchodě.

V celém kraji jsme museli zasahovat také u jedenácti případů intoxikace alkoholem. Opilost byla i jednou z okolností pádu 31letého muže pod vlakovou soupravu v Chlumci nad Cidlinou. Událost si vyžádala zásah záchranářů spolu s lékařkou ze základny v Novém Bydžově a poslední vzlet vrtulníku LZS v roce 2024. Muž byl po potřebném ošetření vrtulníkem transportován do Královéhradecké nemocnice. Počet zásahů letecké záchranné služby se tak zastavil na čísle 860 čímž byl o dvacet událostí překonán loňský rekord. Přibližně dvacet procent zásahů vrtulníku tvořily noční zásahy. V desítce případů museli letečtí záchranáři k dosažení pacienta využít lanového podvěsu.

Děkujeme všem kolegům, kteří se na náročné silvestrovské službě podíleli. A nejenom jim, ale i všem ostatním přejeme do roku 2024 jen samé pozitivní události, pokud možno bez naší asistence.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK