logo

Přeshraniční spolupráce při transportu zraněného lyžaře v oblasti Klínovce

Karlovarský kraj - 8.1.2024

Horští záchranáři ze stanice Klínovec v úterý 2.1.2024 zasahovali u vážně zraněného německého lyžaře.

“Přesně tyhle situace s německými kolegy řešíme běžně. Dlouhodobě se ukazuje, že to má smysl, protože zraněných německých návštěvníků Krušných hor ošetřujeme poměrně hodně,“ říká náčelník HS Krušné hory Miroslav Račko.

Výzvu o pomoc obdrželi záchranáři v odpoledních hodinách. Muž při jízdě narazil do stromu. Posádka horských záchranářů ze stanice Klínovec ihned vyrazila na místo. Na místě nehody horoslužebníci zraněného vyšetřili a pojali podezření na kombinovaná vážnější poranění dolní končetiny, hrudníku a hlavy. Vzhledem k tomu, že lyžař byl Němec, povolali zasahující horští záchranáři kolegy z německé strany.

Mezitím lyžaře ošetřili, zraněného zafixovali a připravili k šetrnému transportu ke stanici HS Klínovec, kam v krátké době dorazili i němečtí kolegové, Bergwacht s posádkou záchranné služby. V průběhu převozu se zdravotníci domluvili na leteckém transportu raněného do nemocnice. V hřebenové oblasti ale nebyly příznivé letové podmínky, proto lyžaře převezli na stanici Bergwacht v nedalekém Oberwiesenthalu, kde si ho převzali zdravotníci z vrtulníku.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR