logo

Nové přístroje pro posádky středočeské záchranky

Středočeský kraj - 14.1.2024

Středočeská záchranná služba pořídila 18 nových přístrojů na rozpoznání otravy oxidem uhelnatým za více než dva miliony korun. Nová technologie umožní posádkám monitorovat koncentraci oxidu uhelnatého v krvi.

„Včasné odhalení otravy oxidem uhelnatým rozhoduje o směřování pacienta do nemocničního zařízení, které je schopné zajistit hyperbarickou oxygenoterapii. Tím se zvyšuje šance na úspěšnou léčbu,“ vysvětlil krajský náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Přístroje budou v lékařských vozech po celém kraji. Rychlejší a přesnější diagnostika umožní zajistit bez prodlev komplexní péči. Měření se získává umístěním senzoru na pacienta, zpravidla na špičku prstu u dospělých a ruku nebo nohu u kojenců.

Dále jsme do výbavy našich posádek nově zařadili profesionální analyzátory alkoholu. Tyto přístroje velmi přesně stanovují hodnotu alkoholu v dechu pacientů.

„Další velkou výhodou je možnost pasivní detekce alkoholu, která je využívána u pacientů neschopných aktivní dechové zkoušky. Největším přínosem je přesnější diagnostika u pacientů, kde máme u některých stavů diagnostické rozpaky, zda může mít na pracovní diagnóze podíl vliv alkoholu či jiné návykové látky,“ uvedl ředitel záchranné služby Pavel Rusý.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK