logo

ZZS JMK: Hokejistovi se zastavilo srdce, pomohl náš kolega v civilu

Jihomoravský kraj - 4.2.2024

Stalo se to na začátku ledna na vyškovském zimním stadionu. Pan Pavel po hokejovém zápase v šatně zkolaboval.

Jeho spoluhráči ihned zavolali na tísňovou linku a podle instrukcí operátora zahájili resuscitaci. Šťastná náhoda byla, že v tu dobu šel na veřejné bruslení náš kolega záchranář v civilu. Resuscitaci převzal a pokračoval v ní do příjezdu pozemní lékařské posádky. Tým z vyškovské základny na resuscitaci navázal a rozšířil ji o další kroky potřebné pro obnovu oběhu. Několik minut poté již pan Pavel s posádkou plně komunikoval a ve stabilizovaném stavu ho do péče převzala letecká záchranná služba k transportu na specializované pracoviště.

„Jednalo se o dokonalou souhru všech. Počínaje spoluhráči pana Pavla, přes operátora linky 155, který správně vyhodnotil, že jde o zástavu oběhu. Resuscitace spoluhráči byla kvalitní a já jsem v ní pokračoval do příjezdu kolegů a společně se nám podařilo dosáhnout obnovy oběhu,” dodává záchranář Vojtěch Outlý.

Velkou radost zasahujícím záchranářům udělala návštěva pana Pavla na vyškovské základně. „Motivující pro nás bylo, že pacient je zcela v pořádku, mohl se vrátit ke své rodině a během několika týdnů se plně vrátí do běžného života,“ uzavírá Vojtěch Outlý.

Na první fotce (zleva) vidíte posádku ve složení záchranář Martin Bartoš a lékařka Iveta Kačuriková. Vedle nich stojí zotavený hokejista Pavel a Vojtěch Outlý. Řidič sanitky Josef Chrastina na fotce chybí, ale také on se podílel na záchraně našeho pacienta. Na dalším snímku se usmívá operátor Ondřej Šindelář, který radil po telefonu. Všem, kteří pomohli, dáváme velký palec nahoru. A panu Pavlovi přejeme do další cesty životem jen to dobré.

Tiskové oddělení ZZS JMK