logo

Záchrana vážně zraněného lyžaře v Jeseníkách

Moravskoslezský kraj - 6.2.2024

Tři týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly v pondělí 5. února večer, u vážného úrazu ve ski areálu Malá Morávka na Bruntálsku.

Po půl sedmé přijalo krajské zdravotnické operační středisko tísňové volání o zraněném lyžaři. K místu zamířily rýmařovské pozemní posádky a k misi vzlétl vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy.

Třináctiletý chlapec měl podle informací, které mají záchranáři k dispozici, narazit do zábradlí pod sjezdovkou a následně spadnout z výšky okolo šesti metrů na plochu parkoviště. První pomoc mu nejprve poskytovali členové horské služby, následně tým rychlé zdravotnické pomoci a lékařská posádka rendez-vous. Do poskytování přednemocniční neodkladné péče se posléze zapojili i letečtí záchranáři. Pacient utrpěl poranění hlavy a mozku, zasahující lékaři nevyloučili ani další možná zranění. Chlapec byl v bezvědomí a v přímém ohrožení života, v průběhu zásahu u něj došlo i k selhání krevního oběhu. Týmy ZZS musely zahájit nepřímou srdeční masáž, podávání léků, zaintubovat dýchací cesty a zajistit přístrojem řízenou ventilaci. Podařilo se jim obnovit činnost srdce a pacienta připravily k transportu do zdravotnického zařízení. Vrtulník jej ve velmi vážném stravu šetrně přepravil do ostravského traumatologického centra.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK