logo

Legenda pražské záchranky František Ždichynec slaví 80 let

Hlavní město Praha - 29.2.2024

MUDr. František Ždichynec se narodil 29. 2. 1944. Je mimo jiné bývalým ředitelem Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy, kterou během svého vedení v 80. letech povznesl na vysokou evropskou úroveň.

V roce 1987 se zasloužil o vznik letecké záchranné služby, která v Praze zahájila provoz jako první v republice. Ve stejném roce zavedl v hlavním městě po francouzském vzoru tzv. rendez-vous systém, kdy lékař vyjíždí k pacientům v rychlém osobním voze a až na místě se setkává se sanitkou. Po ošetření pacienta pak lékař vyráží na další výjezd – zvládne tak poskytnout péči více lidem.

O dva roky později se František Ždichynec podílel na vzniku Nemocnice záchranné služby na Malvazinkách. Ta už dnes sice neexistuje, ale bylo to první zdravotnické zařízení, které mělo v republice urgentní příjem.

Žijící legenda pražské záchranné služby u ní působí s přestávkou od šedesátých let minulého století dodnes. I ve svém důchodovém věku u ZZS HMP byl ještě nedávno zaměstnán na částečný úvazek jako koroner. Dnes se na záchrance věnuje v rámci koronera administraci.

V roce 2020 získal titul Anděl mezi zdravotníky.