logo

Studenti střední zdravotnické školy navštívili ostravské záchranáře

Moravskoslezský kraj - 23.3.2024

Skupina studentů střední zdravotnické školy absolvovala výukovou návštěvu na stanovišti ZZS MSK Ostrava-Jih. Během připraveného odborného programu se jim věnovali zkušení zdravotničtí záchranáři.

Studenti oboru praktická sestra získali nejprve základní důležité informace o složení posádky, činnostech a fungování zdravotnické záchranné služby formou výkladu, prezentace a video materiálu v učebně. Poté následovalo předvedení a prohlídka zásahové techniky. Studenti se seznámili s vybavením sanitního vozidla i speciálu Volvo pro zásahy u mimořádných událostí a poté s nimi záchranáři probrali zásady ošetření u základních stavů, u nichž posádky často zasahují. Jednalo se především o ošetření vážně zraněných osob, stejně jako o pacienty se selháním základních životních funkcí, které je nutno resuscitovat.

Aktivní zapojení do výuky ukazovalo zájem studentů o problematiku přednemocniční neodkladné péče a exkurze pro ně byla nejen zajímavou součástí studia, ale také motivací do jejich následné praxe zdravotnických pracovníků.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK