logo

Olomoučtí záchranáři mají dalších devět sanitek, nové Volkswageny dodal Sicar

Olomoucký kraj - 28.3.2024

Olomoucký kraj pokračuje ve zkvalitňování zdravotních služeb. Po převzetí pěti nových sanitek v září loňského roku předalo hejtmanství v úterý 26. března Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje (ZZS OK) devět nových vozů. Sloužit budou lidem na území celého regionu.

Jedná se o první dodávku z celkem dvaceti šesti vysoutěžených sanitních vozidel v rámci realizace projektu „ZZS OK – Nákup sanitních vozidel“, reg č. CZ.06.02.01/00/22_012/0001210.

„Od počátku volebního období v roce 2020 kraj jako zřizovatel zakoupil pro záchranáře už dvacet osm nových kompletně vybavených sanitních vozidel. Do konce volebního období bude ještě v říjnu letošního roku dodáno dalších šest sanitek,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Hejtmanství se tak během čtyř let podaří u své příspěvkové organizace obměnit celkem čtyřiatřicet sanitních vozidel s kompletní výbavou. Vozový park sanitních vozidel záchranné služby tím výrazně omládne a nebudou provozována auta starší pěti let.

Nové sanitky zamíří na výjezdové základny v Olomouci, Šternberku, Litovli, Uničově, Prostějově, Hranicích, Zábřehu a dvě poslední odjedou do Šumperka. Na všech uvedených výjezdových základnách nahradí dosluhující vozy.

Výše uvedený projekt je realizován v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a spolufinancován Evropskou Unií. Celkové náklady projektu činí 115 436 430,00 Kč. Příspěvek EU je 98 120 965,50 Kč (85 %) a zbývajících 17 315 464,50 Kč (15%) zaplatí Olomoucký kraj. Jde v pořadí již o třetí úspěšně realizovaný projekt zaměřený na posílení schopnosti reakce Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, jako základní složky IZS, na mimořádné události a nové hrozby a na řešení a odstraňování jejich následků.

„K samozřejmé výbavě moderních sanitních vozidel patří transportní nosítka Medirol, transportní křesla se zvýšenou nosností, transportní plicní ventilátory nejvyšší třídy a elektrické odsávací pumpy s uzavřeným systémem odsávání. Všechna vozidla disponují také vestavěnými germicidními lampami s nepřímým účinkem. Ty slouží k dezinfekci vzduchu uvnitř vozidel při a po převozu pacientů s infekčním onemocněním,“ doplnil informace náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v současnosti disponuje osmačtyřiceti sanitními vozy. Z toho se ve dvou případech jedná o speciální sanitky, které jsou konstruovány pro přepravu pacientů s vysokou hmotností. Vozový park záchranářů doplňuje šest vozidel pro rychlou přepravu lékařů v setkávacím systému, což je takzvaný systém randez vous (RV).

Info a foto OLK