logo

Posádky ZZS MSK zasahovaly o víkendu u dvanácti zraněných cyklistů, jeden zemřel

Moravskoslezský kraj - 9.4.2024

Slunečné jarní počasí odstartovalo cyklistickou sezónu a na jízdní kolo vylákalo řadu lidí. V Moravskoslezském kraji se tato skutečnost projevila nárůstem nehod cyklistů.

Zdravotnická záchranná služba jich v průběhu víkendu musela ošetřovat hned dvanáct. Během soboty 6. dubna se jednalo o pět zraněných, v neděli 7. dubna pak ještě o dva více.

Cyklisté utrpěli většinou středně těžká poranění, nejčastěji hlavy nebo končetin. V několika případech byl příčinou střet s automobilem, ve většině však šlo o pády. Zranění byli po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče posádkami ZZS MSK transportováni ponejvíce do spádových zdravotnických zařízení.

Nejvážnější událostí byl pád dvaasedmdesátiletého cyklisty v obci Láryšov na Bruntálsku s nárazem do plotu. Zasahoval u něj zdravotnický pozemní tým a letečtí záchranáři. Prvotní vyšetření ukázalo poranění hrudníku. Pacient záhy upadl do bezvědomí a došlo u něj k selhání krevního oběhu. Posádky ihned zahájily rozšířenou resuscitaci – zajistily dýchací cesty a převedly postiženého na přístrojem řízenou ventilaci, prováděly nepřímou srdeční masáž a podávaly léky. Přes veškerou snahu nedošlo k obnovení srdeční činnosti a zasahující lékař musel po čtyřiceti minutách konstatovat smrt pacienta.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK