logo

Rok 2014 ve statistikách pražských záchranářů, ošetřili 110 tisíc pacientů

Hlavní město Praha - 20.1.2015

V sídle vedení pražské záchranné služby proběhla dnes, 20. 1. 2015 tisková konference s tématem bilancování uplynulého roku z pohledu ZZS. Ředitel, jeho náměstek, primář a tisková mluvčí přítomné novináře seznámili s tím, jak proběhl rok 2014 nejen v číslech, výjadřených grafy.

V uplynulém roce 2014 bylo posádkami pražské záchranky realizováno 128 749 výjezdů, během kterých bylo ošetřeno 110 413 pacientů. Ve srovnání s rokem 2013 představuje tento počet navýšení o 2 552 pacientů, tj. o 2,4% (tzn.7pacientů/24h).

Přes 80% celkového počtu výjezdů tvořily zásahy posádek rychlé zdravotnické pomoci, přítomnost lékaře je nutná pouze u nejzávažnějších případů, které vloni představovaly 11,6% výjezdů. V těchto případech se u pacienta setkává posádka rychlé zdravotnické pomoci  s posádkou rychlé lékařské pomoci v setkávacím RV systému.

a1

Slovy ředitele pražské ZZS se pomyslné nůžky v procentech zásahové činnosti jednotlivých posádek RZP a RLP stále více rozevírají, což je dáno více faktory. Posádky RZP, resp. zdravotničtí záchranáři mají jiné kompetence než dříve, dále na tom nese odbornou zásluhu MUDr. Ondřej Franěk, vedoucí lékař ZOS a jeho metodika společně ruku v ruce se správným vyhodnocením tísňových hovorů operátorkami apod.

Dispečerky zdravotnického operačního střediska vloni převzaly 216 198 tísňových volání (výjezdem ZZS byla řešena zhruba polovina událostí). Záchranářský vrtulník z Prahy-Ruzyně vzlétl v roce 2014 celkem 560krát.

a3

Průměrný čas dojezdu našich posádek k pacientům se dlouhodobě pohybuje pod hranicí osmi minut, k překročení patnáctiminutového limitu, stanoveného vnitřními předpisy organizace, dochází pouze v 1-2% případů, a to vlivem nepříznivé dopravní situace nebo výjimečného zatížení provozu. Ve srovnání s celostátním dvanáctiminutovým průměrem je to hodnota velmi pozitivní.

Dalším naším mimořádným úspěchem, který snese mezinárodní srovnání, je vysoká úspěšnost resuscitací. Z celkového počtu 603 pacientů, ke kterým naše posádky vyjížděly z důvodu náhlé zástavy oběhu, se podařilo obnovit vitální funkce a předat do péče specialistů v nemocnicích 273 pacientů. Velký podíl na tomto úspěchu patří Pražanům, ochotným zahájit před příjezdem odborné pomoci laickou resuscitaci, která je v úspěšnosti oživování pacienta zcela zásadní.

a4

Další zajímavá čísla o roce 2014:

– Na oddělení JIP bylo předáno 5 467 pacientů (nejvíce 10. června – 26 pacientů, nejméně
– 20. července – 5 pacientů).
– Posádky ošetřïly 9 341 dětí.
– Během loňského roku se v sanitkách narodilo 45 miminek.
– Nejzatíženější hodina dne je mezi 10. a 11.hodinou dopoledne, kdy v průměru vzniká 18 událostí. Nejméně událostí naopak vzniká mezi 5. a 6. hodinou ranní, a to v průměru 6 událostí.
– Nejzatíženejším dnem roku 2014 nebyl po dlouhé době 1. leden (443 událostí), ale pondělí 29.prosince, kdy sněhová nadílka překvapila Prahu a záchranáři řešili celkem 448 událostí za 24 hodin. Prosinec 2014 byl současně i nejzatíženějším měsícem se 10 880 událostmi.
– Nejméně práce měla pražská záchranka 21. dubna, kdy řešila „jen“ 235 událostí.
– V roce 2014 evidujeme 8 primárních událostí s počtem pacientů větším než 5. A to bez plánovaných asistencí na sportovních událostech, např. maratonech

Ředitel také zmínil na dotaz novinářů problematiku předávání pacientů do zdravotnických zařízení, která stále trvá. Jedná se o zhruba 10 pacientů měsíčně s tím, že chápe mnohé důvody, proč ta či ona nemocnice nemůže přijímat, situaci by pomohla dle něj mimo jiné změna legislativy. Problematiku předávání řeší náměstek MUDr. Valášek se svými protějšky z pražských nemocnic.

Novinářům bylo také sděleno, že byl ze strany ZZS HMP ukončen projekt Feedbando a to z důvodu jeho neefektivnost a financí.

Závěrem tiskové konference přišla řeč na aktuální témata, tedy na mediálně přetřásané rozbroje mezi vedení ZZS a některými podřízenými zaměstnanci. Ředitel uvedl, že na toto téma proběhlo jednání všech zúčastněných stran s novou pražskou primátorkou a radním pro oblast zdravotnictví s tím, že výsledkem budou další kontroly uvnitř organizace.

Dále byl nastíněn letošní rok, co pro pražskou záchranku přinese. Více práce a s tím spojený nárůst finanční zátěže a fyzického a psychického vypětí zaměstnanců. V hlavním městě proběhne několik velkých akcí, mimo jiné MS v hokeji apod., kde bude vytíženost ZZS značná. Dopředu ani nelze odhadnout, jakým směrem půjde vývoj v současné geopolitické situaci v souvislosti s teroristickými činy v Evropě a s tím spojenými demonstracemi atd., vyžadující taktéž činnost záchranné služby.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V současném roce začne také „převlékání“ výjezdových skupin do nového zásahového oblečení. Mělo tomu být tak již loni, ale kvůli problému dodavatele to muselo být odloženo. Všichni zaměstnanci by měli mít nové oblečení v průběhu čtyř následujících let.

Co se týče vozového parku, tak na letošní rok ZZS HMP neplánuje žádný nákup nových sanitek, takže otázka vypořádání designu se šachovnicí zatím není na místě.

Info a grafy: ZZS HMP