logo

Mládě od Santany v měřítku 1:43 se narodilo v Berouně

Středočeský kraj - 31.1.2015

Když slyšíme slovo Santana, každému se vybaví slavný hudebník, záchranářům pak označení sanitky řevnického Trans Hospitalu Plus či ZZS Kraje Vysočina. Terénní speciál záchranky z Prahy-západ se dočkal i svého modelářského zpracování.

Základem řevnické Santany je kovový model vozu Land Rover Defender s krátkým rozvorem z produkce firmy Cararama. Santana jako taková z Roveru vychází, takže nebylo co řešit. Modelář se musel poprat s úpravou přední části vozu, neboť LR jí má mírně odlišnou od španělské licenční kopie. Jiná světla, maska a pár dalších drobností, toto vše musel vyrobit nové.

DSC_0988

Oříškem byla úprava karoserie, protože sanitní Santana má na místo běžné kastle na šasi namontovanou „hranatou ordinaci“, čili tzv. krabicovou nástavbu. Model byl tedy ořezán, dodělána byla zadní část prostoru řidiče a spolujezdce, designová střecha kabiny a zcela nově byla vyrobena sanitní část.

Jakmile bylo toto hotovo, mohlo se přemýšlet na polepy vozu, což se stalo nakonec relativně snadnou záležitostí, protože na originální sanitku je vyrobila na míru stejná firma, jenž prakticky jen jejich zmenšením zhotovila i samolepky na model v měřítku 1:43.


Článek o předloze modelu, terénnímu speciálu Santna ZS Trans Hospital Plus vám ModráHvězdaŽivota přinesla minulý rok, naleznete ho pod tímto odkazem.


Když se podíváme na detaily, najdeme na modelu několik zajímavých, pracně vyrobených částí, ale také jednoduché, i když z prvu složité záležitosti. Např. takový maják, resp. rampa, aby odpovídala realitě, byla po delším hledání vhodného polotovaru vyrobena z dětského hřebenu na vši.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výroba modelu trvala berounskému modeláři Karlu Ottovi přibližně jeden měsíc. Výsledek však stojí za to. I když bylo požito komponentu z běžného modelu, lze Santanu označit jako ruční práci.

Pro Trans Hospital Plus dále postavil/upravil modely vozu VW Touareg, MB „Bonna“ (jasně, není to Bonna jako taková, ale její ekvivalent od firmy Binz) a také obrněný transportér OT-64, který je tak vzpomínkou na jeho skutečnou předlohu, která již ve vozovém parku TH+ není. Rovněž se chystá model sanitní Škody 1203 se zvýšenou střechou.

Foto a info: výrobce modelu, TH+ a wap