logo

Pozor na oxid uhelnatý, v Praze opět zabíjel

Hlavní město Praha - 21.2.2015

Při sníženém tlaku venkovního vzduchu se zhoršuje odtah zplodin z plynových spotřebičů, které se pak komínovým průduchem vrací zpátky do místnosti a dochází k otravám oxidem uhelnatým.

Ve středu večer byli záchranáři přivoláni do rodinného domku v Satalicích, kde byla ve vaně nalezena 50letá žena v bezvědomí. Přes okamžitě zahájenou resuscitaci na místě události i následnou odbornou pomoc posádek se nepodařilo obnovit životní funkce pacientky. Za pravděpodobnou příčinu úmrtí označil zasahující lékař otravu oxidem uhelnatým.

K podobnému případu vyjížděly naše posádky v pátek ráno do Holešovic. Mladý pár byl s příznaky otravy organismu oxidem uhelnatým předán do péče zdravotníků Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.


Má být součástí výbavy sanitek ZZS osobní detektor oxidu uhelnatého? Jednoznačně ano!


Oxid uhelnatý je zákeřný, protože není cítit. Otrava probíhá rychle, mezi její příznaky patří zčervenání kůže, silné bolesti hlavy, závratě a nevolnost, poruchy zraku a dechu až náhlé bezvědomí. V lidském organismu vytěsňuje z buněk a tkání kyslík. Jako první jsou napadány mozkové buňky a hrozí tak reálné celoživotní poškození.

Jednoduchá prevence spočívá v pravidelných odborných kontrolách plynových spotřebičů a komínů, pomůže i instalace čidla, které odhalí zvýšené množství oxidu uhelnatého v bytě.

Rekordním dnem byl 10. červen 2014, kdy posádky pražské záchranky zasahovaly u 15 intoxikovaných osob. S různými stupni intoxikace byly následně převezeny do pražských nemocnic a barokomor.

ZZS HMP