logo

Pražští záchranáři varují, pozor na otravu oxidem uhelnatým!

Hlavní město Praha - 8.7.2015

Aktuální klimatické podmínky zhoršují odtah zplodin plynových spotřebičů komínem, ty se vracejí zpět do místnosti a dochází k otravám oxidem uhelnatým (CO).

Od pátečního dne vyjížděly naše posádky ke dvěma případům otravy:

– 41letý muž Vinohrad byl v pátek večer převezen po úspěšné resuscitaci k inhalaci kyslíku do kladenské barokomory.
– Do Nemocnice Na Bulovce byl v sobotu s příznaky intoxikace CO předán 11letý chlapec z Libně.

Oxid uhelnatý je zákeřný jedovatý plyn, který není rozpoznatelný čichem. V lidském těle vytěsňuje z buněk a tkání kyslík. Jako první jsou napadány mozkové buňky a hrozí tak reálné celoživotní poškození. Otrava probíhá velmi rychle. Mezi její příznaky patří zčervenání kůže, bolesti hlavy, závratě, zvracení, poruchy zraku a dechu, bezvědomí.

První pomoc spočívá v rychlém přísunu čerstvého vzduchu – otevřít okna a důkladně větrat – pozor na riziko otravy zachránce. Postiženého vynést z uzavřeného prostoru na vzduch a okamžitě zavolat tísňovou linku 155, kde vám dispečerka poradí další postup.

Otravám dokáží zabránit pravidelné odborné kontroly plynových spotřebičů a komínů, možností je také instalace čidla, které odhalí zvýšené množství oxidu uhelnatého v bytě.
Reálné riziko otravy hrozí v těchto případech i zasahujícím posádkám. V roce 2010 si pražská záchranka pořídila za cca 120tis. Kč pulzní COmetr, který dokáže stanovit koncentraci oxidu uhelnatého a stupeň otravy pacienta, u sporných případů pacientů v bezvědomí dokáže potvrdit nebo vyloučit tuto diagnózu a ochránit posádky před možnou intoxikací v zamořeném prostoru. Druhý COmetr, který je v provozu používán od září 2013, byl z 80ti procent sponzorským darem České spořitelny a.s.

Z důvodu snahy o zvýšení ochrany posádek připravujeme v současné době výběrové řízení na dodání malých detektorů, které budou mít k dispozici všichni členové zasahujících posádek a budou tak včas varováni před rizikem otravy CO.

ZZS HMP