logo

Den IZS přilákal na pražské Výstaviště tisíce lidí, záchranka byla velkým lákadlem

Hlavní město Praha - 29.8.2015

V sobotu, 29. 8. 2015 se na pražské Výstavišti v Holešovicích konal Den IZS. Kromě ostatních složek, zastoupených hasiči a policií, zde měla své nepřehlédnutelné místo i ZZS HMP.

Ta do Holešovic přivezla modul pro hromadná neštěstí – záchranářský kamion Golem, kyslíkový vůz Atego, sanitní automobil RZP, vozidlo lékaře v setkávacím RV systému a kolo záchranářské cyklohlídky.

O prezentovanou techniku byl z řad návštěvníků velký zájem, redakce ModréHvězdyŽivota.cz  na ní nechyběla již od samotných příprav. V neustálém obležení byl zejména Golem, ve kterém se veřejnost dozvěděla, jak funguje přístroj Lukas pro kontinuální masáž srdce, defibrilátor s monitorem atd. V jeho druhé části bylo improvizované operační středisko, kde operátorka ZZS vysvětlovala, jak to chodí při převzetí tísňové výzvy a následném výjezdu záchranářů. V kamionu byl i dětský koutek, kde si každý malý návštěvník mohl v omalovánkách vybarvit tu „svojí“ sanitku.

Za Golemem byl nafukovací stan, kde si všichni mohli prakticky vyzkoušet, jak se správně provádí resuscitace. Této možnosti využilo velké množství dětí i dospělých, protože nevíte, kdy se vám tato vědomost může hodit.

Značné pozornosti neušla ani sanitka výjezdové skupiny RZP. V ní se veřejnost od ochotných záchranářů dozvěděla, jak to chodí při výjezdech a mohla se seznámit s vybavením vozidla včetně vysunování a zasunování nosítek.

Akce se zúčastnila také pražská primátorka Adriana Krnáčová, průvodcem jí byl u techniky ZZS HMP její ředitel, MUDr. Petr Kolouch. Nutno říct, že záchranka se nepředváděla pouze staticky, ale svojí činnost předvedla i prakticky, a to při simulovaném zásahu složek IZS na dopravní nehodu.

Dni IZS velmi přálo počasí, návštěvníků přišlo dost, čili všeobecná spokojenost. Tak věříme, že se příští rok akce uskuteční zase.