logo

Záchranáři na Vysočině budou vozit lékaře v setkávacím systému v nových automobilech Kia Sportage se zástavbou SICAR

Kraj Vysočina - 22.11.2015

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina disponuje od konce letošního podzimu dvojicí nových vozidel, určených pro přepravu lékaře v rendez-vous systému.

Jedná se automobily tovární značky KIA Sportage s označním verze SL 2,0 CRDi 4×4 Exclusive. Jak už označení napovídá, jsou osazeny naftovými dvoulitry, pohon mají na všechna čtyři kola.

Výkon motoru je 135 kW, požadavek v zadávací dokumentaci byl minimálně 125 kW. Jedná se o čtyřválec se šestnácti venitly a turbodmychadlem o zdvihovém objemu 1995 ccm, který vozidlu umožní dosáhnout maximální rychlosti přes 190 km/h.

Sportage_2010Elektronický přiřaditelný pohon 4×4 s označením Dynamax připojuje zadní kola při prokluzu předních, celá operace je téměř neznatelná. Kia disponuje i pevným uzamčením rozdělení otáček na obě nápravy, které lze aktivovat sepnutím tlačítka na levé straně ve spodní části přístrojové desky. Pozor, aktivní je pouze do max. rychlosti 40 km/h. Po jejím překročení se otevře automaticky mezinápravová spojka, jakmile ale rychlost znovu klesne, systém se opět aktivuje. O převody se stará manuální šestistupňová převodovka.

Řidiči ZZS KV tak mají k dispozici hbitého pomocníka, co se nebojí ani terénu, i když samozřejmě všeho s mírou, nejedná se o čistě terénní speciál. Nájezdové úhly téměř čtyři a půl metru dlouhého vozu mají hodnotu 22,4° přední / 27,8 stupně zadní, přechodový pak 17,7° a minimální světlá výška je 172mm. KIA Sportage je vozidlo kategorie SUV, tedy stejně jako na záchranných službách pro RV systém používaná Škoda Yeti (cenově prakticky stejné, jako KIA Sportage, škodovka bývá i dražší), Renault Koleos či právě na Vysočině další korejský automobil, předchůdce těchto nových, Hyundai iX 35, o kterém jsme vám přinesli článek minulý rok. ZZS KV je má celkem čytři.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKabina vozu je určena přo přeprvau tří osob, resp. zachovány jsou tři sedačky, dvě vpředu, jedna vzadu. Z levé strany, kde není, je namontována část sanitní zástavby, která bude uvnitř vozu sloužit jako pracovní stůl s tiskárnou a počítačem, zvenčí jako úložný prostor pro vybavení, přístupné po otevření dvěří.

Další vybavení, tedy jeho hlavní a větší část bude umístěno na výsuvném patrovém platu v kufru automobilu, tedy tak, jak je u vozidel v RV systému běžné. Pod platem je prostor pro plnohodnotnou rezervní pneumatiku a nářadí.

Zajímavostí jsou hned dvě kamery pro snímání jízdy, jedna je v kabině, druhá na střeše vozu pro sledování zadního prostoru.

Barva karoserie je žlutá, doplněná o vyhláškové reflexní šachovnicové prvky v kombinaci žluté a zelené barvy a označením provozovatele. Na střeše je výstražná LED rampa, vyzařující modré světlo. Jedná se o model LEGEND od výrobce Federal Signal. Rampu dopňují dvě modrá LED světla v přední masce vozu a dvě v rámu zádních dvěří vozu, ty jsou viditelné po jejich otevření. Stejně tak i dvojice oranžových varovných LEDek.

Obě vozidla KIA Sportage, které dodala firma SICAR, jenž rovněž zhotovila sanitní zástavbu, jsou nyní ve zkušebním provozu na výjezdových stanovištích ZZS KV Havlíčkův Brod a Nové Město na Moravě. Zatím nejsou vybavena, což se ale brzy změní. Výbava bude odpovídat legislativě o vozech RLP/RV a potřebám provozovatele.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jedná se první vozidla KIA Sportage u naší záchranné služby, na sousedním Slovensku je má ve výjezdu zařazena záchranka, provozovaná firmou Falck.