logo

Středočeští záchranáři mají nové operační středisko

Středočeský kraj - 26.11.2015

ZZS Středočeského kraje si nadělila předčasný vánoční dárek v podobě zrekonstruovaných prostor a modernizace vybavení Zdravotnického operačního střediska, tedy dispečinku tísňové linky 155. Ty byly dokončeny v rámci Krajského standardizovaného projektu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Nové prostory slavnostně uvedl do provozu ve čtvrtek 26. listopadu středočeský hejtman Miloš Petera společně s radní pro oblast zdravotnictví Jiřinou Fialovou a ředitelem Zdravotnické záchranné služby SčK Martinem Houdkem. Redakce Modré hvězdy života u toho nemohla chybět.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Byl bych rád, aby nové prostory záchranářům dobře sloužily. Málokdo si uvědomuje, že záchranka nejsou jen houkající sanitky v ulicích. Jejich „srdcem“ je právě dispečink, kde se rozhoduje o tom, kam a koho pojedou zdravotníci zachraňovat. Operátoři přijímají a předávají doslova životně důležité informace, které záchranáře co nejlépe připraví na zásah,“ sdělil hejtman.

Přechod na nové moderní technologie umožní zefektivnit řízení práce středočeské záchranky v terénu, a to nejen zjednodušením komunikace mezi operátory a zasahujícími posádkami, ale i v komunikaci s nemocnicemi a ostatními složkami IZS.

„Všechno, co se týká našeho oboru, prochází vývojem jako každá oblast lidské činnosti, a platí to i o technologiích, které je nutné pravidelně modernizovat. Nejde o žádné zbytečné módní výstřelky – proměny dispečinku ve výsledku urychlí a zkvalitní poskytování neodkladné přednemocniční péče obyvatelům Středočeského kraje,“ řekl ředitel Martin Houdek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Díky moderním panelům bude například snazší navigace sanitních vozů v terénu. „Dále byla pořízena nová záznamová zařízení telefonních linek, přístroje k lokalizaci mobilních i pevných linek, informační systém, který usnadňuje operátorům práci a přinese jim možnost sdílet data s ostatními složkami IZS,“ vysvětlila radní Fialová s tím, že došlo též k dobudování digitální radiové sítě a po dovybavení posádek získají vozidla digitální radiostanice, nové navigace a pagerový systém.

Úpravy se týkaly i zázemí operátorů, kteří po rekonstrukci získali novou kuchyň a odpočinkovou místnost. „Vážím si náročné práce operátorů, kteří denně přijmou více než 300 hovorů a tzv. vodí přes 80 sanitních vozů v celém kraji. Jejich hlas a rady dávají mnohdy volajícím pocit jistoty a důvěry v krizových situacích, a tak vítám, že nyní mohou pracovat na pracovišti vybaveném na světové úrovni,“ dodal Martin Houdek.

Náklady na modernizaci operačního střediska dosáhly částky zhruba 37 milionů korun. „Až osmdesát pět procent z nákladů bude hrazeno v rámci dotace z Integrovaného operačního programu. Těší mě, že úspěšně čerpáme dotace i na takovéto projekty,“ uvedl hejtman Petera.

Jak to vypadalo na „starém“ operačním středisku ZZS SČK, se můžete podívat v tomto článku, mapujícím redakční náštvětu na Kladně minulý rok.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK