logo

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje představila novou flotilu sanitních vozidel Mercedes, zástavbu zhotovil Profile

Plzeňský kraj - 9.12.2015

Jednadvacet zbrusu nových sanitních vozů Mercedes Sprinter CDI KA 4 x 4 ve speciální úpravě renomované finské karosárny Profile Vehicles OY představili dnes dopoledne zdravotničtí záchranáři široké veřejnosti přímo na náměstí Republiky v Plzni.

Flotila ambulancí, která vyšla na více než 61 mil. korun vč. DPH, zabrala téměř polovinu náměstí a poutala zaslouženou pozornost Plzeňanů. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje historicky poprvé obměnila najednou polovinu vozového parku svých sanitek, jež jsou nasazeny přímo v ostrém provozu. To se povedlo díky podstatnému příspěvku z evropských fondů (85% z celkové částky), zbytek uhradil zřizovatel ZZS PLK, kterým je Plzeňský kraj.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zmíněné sanitní vozy jsou součástí projektu s názvem IOP 23, z něhož byla zakoupena i další potřebná technika pro záchranáře, tedy např. defibrilátory, kamery či výpočetní technika, která ulehčí a zrychlí tok informací mezi zdravotnickým operačním střediskem, výjezdovými skupinami a jednotlivými nemocnicemi. Celkově tak zdravotničtí záchranáři získali vybavení za 78. 478. 382 Kč (85% evropské fondy, 15 % Plzeňský kraj).

Nové ambulance jsou vybaveny nejmodernější technikou a budou rozmístěny podle potřeby záchranářů na různé výjezdové základny po celém kraji. Do provozu je krajští záchranáři zařadí po dovybavení zdravotnickým materiálem a léky v nejbližších dnech. Významným hostům i široké plzeňské veřejnosti je představil ředitel krajských zdravotnických záchranářů Pavel Hrdlička, hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Milena Stárková. Sváteční atmosféru podpořily zpěvem koled děti z 57. MŠ v Plzni, nad náměstím se vznášel i vrtulník Letecké záchranné služby AČR, uvedl Vítězslav Sladký, manažer vnějších vztahů a PR ZZS PLK.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Nové sanitní vozy jsou v porovnání s těmi, které dosud používáme prostornější a vynikají také větší světlou výškou,“ říká ředitel ZZS PLK Pavel Hrdlička, jenž zároveň slouží na záchrance jako výjezdový lékař. „Naši záchranáři tedy budou mít kolem pacienta více prostoru a pracovního komfortu. Samozřejmostí je nejmodernější transportní technika i přístrojové vybavení, tedy nosítka MEDIROL, schodolezy, monitory vitálních funkcí, ventilátory pro umělou plicní ventilaci, odsávačky, defibrilátory a další potřebné pomůcky. Moderní polepy vozidel jsou v souladu s vyhláškou č. 296/2012 Sb a doporučením EU, novinkou jsou pak majáky integrované přímo do karosérie,“ dodává ředitel plzeňské záchranky.

Co se týče samotných vozidel Mercedes/Profile, jsou mírně odlišná od těch, které nedávno převzala karlovarská záchranka. Hlavní rozdíl je, že nemají prostup z ambulantního prostoru do kabiny. Podrobně je představíme později.

 

Info: Vítězslav Sladký, manažer vnějších vztahů a PR ZZS PLK a redakce