logo

Ředitel Nonstopmedic se ohradil proti tvrzení, že by řidič jeho sanitky mohl zneužít majáky

Hlavní město Praha - 12.7.2017

Ředitel společnosti Nonstopmedic, vlastnící havarovanou sanitku při úterní nehodě v pražských Štěrboholech, poskytl serveru Novinky.cz své vyjádření k této události.

Pražská policie v tiskové zprávě naznačila, že by se v tomto případě mohlo jednat o zneužití majáků, protože dle ní sanitka netransportovala v daný okamžik žádného pacienta a také přinejmenším nešťastně formulovala, že sanitky soukromých dopravců nejsou vybaveny pro případy akutních výjezdů.

Proti tomuto tvrzení se ohradil ředitel společnosti Nonstopmedic s.r.o., Pavel Rusý, podle kterého má tento dopravce oprávnění používat majáky a dodal, že se jednalo o sanitku rychlé lékařské pomoci, která jela urgentně pro pacienta na umělé plicní ventilaci na ARO jedné nemocnice, z níž měl být převezen do nemocnice ve Vinohradech. Posádku sanitky tvořil lékař, zdravotnický záchranář a řidič záchranář, uvedl k úterní jízdě a nehodě sanitky ředitel Rusý pro server Novinky.cz


Nehoda sanitky na Průmyslové, policie prověřuje oprávněnost použití majáků jejím řidičem


Společnost Nonstopmedic poskytuje dle svého webu mimo jiné přepravu pacientů neodkladné péče posádkami RLP (rychlá lékařská pomoc) a RZP (rychlá zdravotnická pomoc), dále repatriační transporty sanitními vozy do a z ČR a zdravotnické zajištění přepravy pacientů linkovými leteckými spoji v případech, kdy tento způsob odpovídá míře zdravotního poškození pacienta + zajištění dalšího pozemního transportu.


Smutnou realitou, kterou připomněla právě tato nehoda, je ale fakt, že pro použití majáků na sanitních vozech, a je jedno, zdali jde o ZZS či soukromý subjekt, prakticky neexistuje žádná platná legislativa vyjma obecných předpisů pro složky IZS. Každá záchranka či soukromý dopravce si tak vytváří svoje vlastní interní předpisy, upravující použití světelného a zvukového výstražného zařízení a musíme bohužel konstatovat, že o tom mají malé povědomí řidiči některých privátních společností, kteří si blikají a houkají dle libosti a tak se nelze divit Policii ČR, že má právě tyto sanitní vozy za velký problém. Ostatně touto problematikou se náš server zabýval již několikrát a pokud tomu pořád někdo nechce věřit, nechť si jde stoupnout do několika zejména pražských nemocnic, kde sám uvidí, jakéže akutní pacienty přivážejí někteří řidiči sanitek soukromých společností na majáky a znevažují tak nelehkou a špatně placenou práci těch „normálních saniťáků“. Nutno poznamenat, že ne vždy jezdí na majáky jen ze své vlastní hlavy… ale to nikdo z jejich nadřízených nikdy nepřizná, že prostě honí kšefty. A o technickém stavu různých sanitních vozidel nemá ani smysl psát.